Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

24. 04. 2024. 13:17 7

Traži se usvajanje antibot zakona, cilj zaustaviti širenja laži

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pozdravili su odluku američkog Stejt departmenta da u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji istakne problem botovanja. Kako je saopštio Građanski preokret, botovanje je istaknuto kao sredstvo urušavanja demokratske javnosti.

- Fabrika botova, koja je otkrivena u julu prošle godine, predstavlja formu udruženog delovanja organizatora - Srpske napredne stranke (SNS) i osoba koje su realizatori botovanja, među kojima ima javnih funkcionera i javnih službenika. Fabrika botova krši i obesmišljava pravo građana na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje - smatra ta organizacija.

Dodaje da je, kako bi se uspostavila sistemska i sistematična borba protiv botovanja čiji je cilj urušavanje javnosti kao osnove demokratskog društva, neophodno doneti antibot zakon i suzbiti dalje širenje organizovanih laži, kleveta i pretnji na internetu, zloupotrebom javnog sektora i državnih resursa, prenosi 021.

Zbog toga BIRODI i Građanski preokret pozivaju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da postupi po njihovoj inicijativi u slučaju SNS, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, Državnu revizorsku instituciju i budžetsku inspekciju da započnu istrage u okviru svojih nadležnosti protiv svih organizatora fabrika botova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati