Srbija

[ Izvor: Insajder/Nova ]

28. 08. 2024. 11:01 9

Imovina predsednika Opštine Žagubica na dobošu zbog dugova

Pre osam godina jedan funkcioner Srpske napredne stranke nazvao je selo Sige u Opštini Žagubica "Severnom Korejom", aludirajući da je razlog tome činjenica da će u tom selu na predstojećim izborima svi zaokružiti broj 1. Na kraju, u selu Sige je preko 90 odsto glasača zaista to i učinilo, donevši naprednjacima ubedljivu pobedu.

Pomenuti funkcioner je Safet Pavlović, dugogodišnji predsednik Opštine Žagubica. Lokalni kabadahija sa opsežnom biografijom, čak i za jednog naprednjaka, pre osam godina je stekao medijsku popularnost. Danas Safetu Pavloviću izvršitelji kucaju na vrata.

Zaplena imovine zbog dugova

Pre dvadesetak dana, javna izvrišteljka Jasmina Krtić iz Požarevca donela je u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju Zaključak o prodaji imovine Safeta Pavlovića na prvom elektronskom javnom nadmetanju.

Pavlović je kroz godine stekao svašta. Zbog toga, spisak imovine za prodaju je dugačak. Tu su: jednosoban stan površine 37 metara kvadratnih, poslovni prostor 50 metara kvadratnih, zgrada ugostiteljstva 81 metar kvadratni i drugi objekat površine 66 kvadratnih metara, stambeno poslovna zgrada površine 203 kvadrata, garažno mesto, imovina od 160 metara kvadratnih, zemljište pod zgradom površine 261 metar kvadratni, jedna njiva i jedna livada.

Ukupna vrednost imovine iznosi 18.648.859 dinara, što po srednjem kursu Narodne banke Srbije na današnji dan iznosi 159.337 evra. U razgovoru za Insajder, Pavlović tvrdi da su dugovanja nastala jer je bio jemac, odnosno garantovao je za kredite drugima koji dugove nisu vraćali.

- Jednostavno bio sam jemac mnogim prijateljima, ljudima, firmama... Nisu vratili kredite i došlo je do toga. Da pomognem ljudima da ostvare kredite, da sve to ide kako treba. Oni nisu vratili i posle je došlo do toga što je došlo - kaže Pavlović. Ipak, na pitanje novinara koje su firme i prijatelji u pitanju, Pavlović je odbio da odgovori.

Predsednik Opštine Žagubica ima, u krajnju ruku, raznobojnu biografiju. Zapravo, on je po mnogo čemu jedan od najkontroverznijih političara u Srbiji. Naime, tokom 11 godina na čelu opštine, Pavlović je uspeo da bude povezan sa: falsifikovanjem deviza, pretnjama i fizičkim nasrtajima na aktiviste i opozicionare i posredovanjem u prostituciji.

Greška do greške

Zbog ovog poslednjeg, Pavlović je i hapšen i procesuiran. Mediji su ranije prenosili da su u njegovom lokalu pronađene neprijavljene dve Moldavke i jedna Rumunka, osumnjičene za prostituciju. U predizbornoj kampanji javno se hvalio kako je uticao na povećanje nataliteta time što su u njegovom noćnom baru klijenteli usluge pružale Moldavke, Rumunke, Ukrajinke.

Ipak, Pavlović kaže da je sve to bila greška.

- To nije tačno. Tad sam bio vlasnik jedne firme Sapa Trade koja je bila registrovana kao noćni klub, da u klubu mogu da budu plesačice, igračice i da vode program. To što su me oni optuživali za posredovanje u prostituciji naravno nikad nije ni dokazano i nije ni bilo - tvrdi Pavlović za Insajder.

Pavlović je svojevremeno uhapšen s grupom privatnika zbog falsifikovanja dokumenata i "štancovanja" deviza. I za te optužbe Pavlović tvrdi da su bile greška. Tada je bio uhapšen i zadržan je 72 sata u pritvoru, ali je potom pušten.

- Što se štancovanja deviza tiče, to nema veze sa vezom. Ja sam bio tada vlasnik štedno-kreditne zadruge Sapa MD, sve je legalno bilo. Oni ne znaju da pišu šticovanje, to se tada zvalo šticovanje, 1992,1993. godine mogao si u zadruzi sa računom da dođeš, da uplatiš, da kupiš od firmi, svašta nešto, to se zvao takozvani šticing. A oni tamo nalepili štancovanje, odnosno falsifikovanje valuta i svega toga - kaže Pavlović.

Napadi na aktiviste

Ipak, epitom lokalnog kabadahije Pavlović je postao u sukobima sa ekološkim aktivistima i opozicionarima. Sve je počelo jer su se ekološki aktivisti protivili otvaranju rudnika. Problem je bilo iskopavanje zlata kompanije Dandi i poslanici su tražili da se po ovom pitanju otvori javna rasprava.

Pavlović je najpre pretio ekološkom aktivisti Ivanu Milosavljeviću, koji je objavio snimak razgovora u kojem se čuje Pavlovićev glas kako, izgovara: "Da prestaneš, ovo ti je opomena. Sve tvoje dopisivanje imam. Probili smo ti profil na mesindžeru. Znam ti i lokaciju kad pišeš, zaboraviš da isključiš lokaciju kod kuće. Nismo labavi momci, ne zezamo se. Budeš li nastavio dalje, onda ćemo te zveznemo opet, što se tiče rudnika. U kampanji kad bude bilo, ako neko dođe i proziva mene, onda ću da napravim zlo. Ako neko udari na moje ime, onda te sečemo".

Zatim je predsednik Opštine Žagubica ušao u obračun sa građanima i poslanicima opozicije koji su protestovali protiv otvaranja rudnika. Branili su ga momci sa kapuljačama i fantomkama.

Batine za građane

Ovakav tretman nije rezervisan isključivo za aktiviste i opozicione političare. U aprilu prošle godine je poljoprivrednik Jovica Nikolić otkrio da su ga pretukli telohranitelji Safeta Pavlovića.

- Tukli me, pao sam u nesvest. Probudio sam se nasred ulice na beloj liniji, mogao je neko da me pregazi. Dovukao sam se do kuće, onda sam pozvao policiju u Žagubici. Policija je došla tek sutradan u 11 sati kod mene, odveli me u stanicu i tamo sam dao izjavu. Završio sam u Urgentnom centru u Beogradu. Tu su mi dijagnostikovane teške telesne povrede - kaže Nikolić, prenosi portal Nova.

Na pitanje ko su ljudi koji su ga tukli, kaže:

"To su od našeg predsednika telohranitelji".

Važno je istaći i Nikolićevu izjavu da mu je Safet Pavlović tražio da proda zemlju blizu lokalnog kamenoloma "jednom njegovom pobratimu", što je on odbio.

Lojalni stranački vojnik

Safet Pavlović je 2016. godine objašnjavao meštanima sela Sige kako će svi zaokružiti broj 1 na glasačkom listiću. On je član Srpske napredne stranke postao godinu dana ranije, ali se kroz godine koje su usledile pokazao kao odani partijski pešadinac.

I Pavlović, kao i brojni drugi članovi SNS-a, u svojoj kancelariji drži sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Katkad i ispod nje pozira.

Predsednik Opštine Žagubica je pre desetak dana i dočekao predsednika države u svom rodnom selu Medveđica, u kom se održavala manifestacija "Dani proje i sira".

Da li će mu partijska lojalnost pomoći u procesu oko imovine koju mu izvršitelji plene, tek ćemo saznati. Nije hteo da odgovori na pitanje da li će i sam učestvovati u licitaciji kako bi za 70 posto procenjene tržišne vrednosti ipak zadržao vlasništvo nad imovinom.

- Nemam pojma, verovatno hoću, videću - kaže Pavlović kroz smeh.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati