Srbija

Direktno.rs/M. P.

26. 07. 2024. 19:39 26

Bliži se protest u Aranđelovcu: Na Bukulji četiri nalazišta litijuma?!

Za naslage rudnog blaga u okolini Aranđelovca zna se dosta dugo. Ne samo mermera i gline, već i poslednjih godina sve traženijeg litijuma. Kompanija "Jadar Litijum" od decembra 2017. godine, poseduje pet dozvola za istraživanje litijuma u Srbiji - pored Cera, Rekovca, Krajkovca i Vranje-Jug, tu je i Bukulja kod Aranđelovca.

Prema završnoj interpretaciji projekta koja nosi datum 2. avgust 2018. godine, bušenja nije bilo, ali su sa terena koji se prostire južno od Aranđelovca i Bukulje prikupljani uzorci iz vode, potoka i sa tla. Tako se od stranaca saznaje šta je rađeno u srcu Šumadije.

Između ostalog se navodi da su "tokom prve kampanje uzorkovanja i mapiranja na projektu Bukulja prikupljena 54 uzorka potoka, 16 uzoraka tla i 10 uzoraka stena. Uzorci su poslati u laboratoriju u Bor, gde je sprovedena priprema uzoraka. Oni su potom poslati u laboratoriju ALS u Irsku radi daljih
analiza litijuma i srodnih elemenata"... Pored litijuma, pronađeni su i drugi elementi kao što su arsen (As), titan (Ti), berilijum (Be), kalaj  (Sn), cezijum (Cs), antimon (Sb)…

Da su stranci ozbiljno prišli istraživanju litijuma i drugih minerala u projektu Bukulja, govore podaci o uzorkovanju uzetih uzoraka iz potoka Bukulja, sa tla i stena koje su objavljene u izveštaju.

Zanimljivo je da je izveštaj o uzorkovanju i mapiranju projekta Bukulja, na primer, tri puta duži od projekta Pranjani, gde su takođe vršena slična istraživanja. Izveštaj o projektu Bukulja napisan je na 18, a o Pranjanima na šest strana… Zašto je tako - procenite sami.

U izveštaju o istraživanjima na Bukulji iz 2018. godine navodi se da je stopostotni vlasnik dozvole za istraživanje minerala Bukulja Centurion Metals DOO, Podružnica kompanije Jadar resources LTD u
stopostotnom vlasništvu (broj licence 310-02-01835/2016-02).

"Jadar Litijum" i Opština Aranđelovac nisu se izjašnjavali po ovom pitanju. Pored litijuma, čije čestice su pronađene na četiri lokacije, pronađeni su i arsen, titan, kalaj, berilijum i cezijum.

Najzanimljivije je da su istraživanja vršena na vodozahvatu na Bukulji (potok Bukulja i jezero u Garašima) sa koga se vodom snabdeva oko 50.000 žitelja Aranđelovca i okolnih sela?!

Izveštaj o prvim istraživanjima na Bukulji bio je dostupan na internetu na engleskom jeziku neko vreme, ali je povučen u međuvremenu.

Da li Šumadiji sledi podrinjski scenario?

Napomenimo i to, ekološki aktivisti i građani zakazali su protest za ponedeljak, 29. jul u 19 časova u centru Aranđelovca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati