Srbija

[ Izvor: Mediji ]

29. 07. 2024. 09:20 0

Oglasilo se Ministarstvo: Šta se istražuje na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca?

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca aktivno ukupno šest istražnih polja, na kojima se istražuju mermer, gips, tehničko građevinski kamen, a ne kritične mineralne sirovine, u koje spada litijum.

- Broj istražnih polja u ovim lokalnim samoupravama je čak deset puta manji od broja koje pogrešno navode pojedini takozvani aktivisti koji su zakazali proteste protiv iskopavanja litijuma u ovim opštinama - kažu iz Ministarstva.

Oni dodaju da se na teritoriji Aranđelovca i Topole istražuju mineralne sirovine kao što su mermer i mermerisan krečnjak, koji se koriste pre svega kao tehničko ili arhitektonsko građevinski kamen, zatim keramička glina, granitmonconit, gips i anhidrid, dok na teritoriji Rače i Kragujevca nema aktivnih istražnih polja.

- Iz svega navedenog jasno je da u ovim opštinama nema mesta polemici o mogućem istraživanju i eksploataciji litijuma i da se na ovaj način pre svega vodi jedna politička kampanja. Ono što je veoma opasno je da se u isto vreme nanosi šteta rudarstvu i rudarskoj struci i na njima zasnovanim industrijskim granama - podvlači MRE.

Kako podsećaju, rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog izvorišta vode bez koje nema života na zemlji.

- Bez peska i šljunka nema građevinarstva a bez toga ni kuća, stanova, puteva, bolnica, škola….Takođe, minerali se koriste i za pravljenje preko potrebnih lekova - ističu iz Ministarstva i zaključuju:

- Nažalost, ovakvo iznošenje neistina, i pogrešno tumačenje podataka od strane onih koji se navodno protive jednom projektu, a pre svega vode političku borbu, ide u pravcu kompromitovanja rudarske i geološke struke u Srbiji, nanoseći srpskoj privredi višestruku štetu, a ni na koji način ne doprinosi argumentovanoj debati o projektu "Jadar" u kojoj su pre svega pozvani stručnjaci da učestvuju, a ne takozvani aktivisti ili opozicioni političari - zaključuju iz Ministarstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati