Srbija

[ Izvor: JUGPress ]

24. 07. 2024. 14:44 14

Vrtići bez klime, pa decu rashlađuju VODOM?!

Decu u vrtićima u Vranju rashlađuju vodom kad spavaju zbog rizika od pregrevanja jer većina nema klime. Ovo je pokazalo istraživanje Regionalne informativne agencije JUGpress.

Temperature tokom letnjih meseci "iznenadile su" Gradsku upravu Vranje i Predškolsku ustanovu "Naše dete". Jedino vrtić "Bajka", koji ima 36 klima, odnosno centralizovanu klimatizaciju, ima adekvatne uslove za boravak dece tokom letnjih meseci. Deca u ostalim vrtićima borave u prostorijama gde temperature, prema rečima zaposlenih, ponekad prelaze 30 stepeni. U takvim uslovima deca odbijaju da jedu, spavaju u donjem rublju, a vaspitači ih rashlađuju umivanjem na svakih dvadesetak minuta kako bi se sprečio rizik od pregrevanja. Kada su budna, deca se usmeravaju na igre sa vodom kako bi se rashladila.

Novinarka JUGpress-a, uz dozvolu PU "Naše dete", obišla je vrtiće u pratnji zaposlenog iz Ustanove. Tom prilikom se uverila da deca, kao što su je vaspitačice pre obilaska obavestile želeći da ostanu anonimne, spavaju u zamračenim i toplim prostorijama. Bebe su bile u pelenama, a deca u donjem rublju sa mokrim kosama. Neka su deca spavala, dok su druga samo sedela na krevetićima.

Vaspitačice su uglavnom sedele ispred soba u hodniku, gde su postavljene klime, hladeći se papirima ili lepezama. Neke od vaspitačica su, prilikom kontaktiranja novinarke, navele da su zbog visokih temperatura imale vrtoglavice i nesvestice na poslu.

Prema preporuci pedijatara, optimalna temperatura u prostoriji gde borave deca treba da bude između 24 i 28 stepeni Celzijusovih.

Tokom jula, crveni meteoalarm u Srbiji i Pčinjskom okrugu bio je izdat nekoliko puta zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju i u avgustu. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije apelovao je da nadležni organi, pre svega lokalne samouprave, hitno klimatizuju sve vrtiće i jaslice.

Roditelji su se u nekim vrtićima u Vranju organizovali i donirali klima uređaje.

Tokom letnjih meseci, broj dece koja borave u vrtićima na teritoriji grada Vranja je smanjen, tako da pola objekata radi u julu, a druga polovina u avgustu. U julu rade četiri vrtića "Naše dete", "Zvončica", "Bajka", "Čarolija" i "Bambi" u Vranjskoj Banji.

U radnoj sobi 32 stepena: "Ukoliko deca kolabiraju, mi smo krivi"

Zaposlene u vrtiću, koje su anonimno kontaktirale novinarku JUGpress-a, istakle su da su temperature u prostorijama gde borave deca izuzetno visoke i da decu tokom spavanja i aktivnosti rashlađuju umivanjem.

Jedna od vaspitačica tvrdi da je u prostoriji gde deca spavaju izmerena temperatura 32 stepena i da u tim uslovima deca odbijaju da jedu i ne mogu da spavaju. Luftiraju, kako navodi, do 11 sati, ali je nakon toga "nepodnošljivo".

- Deca ne mogu da spavaju, ne mogu da jedu. Skinem ih u donji veš i stavim u krevet, a onda ih povremeno budim i umivam vodom. Plašim se za njih, decu umivam na svakih 20-ak minuta. Kasnije spojimo grupe u prostoriji gde ima klime - kaže jedna od vaspitačica.

Druga vaspitačica tvrdi da nisu sve klime u funkciji, i da "fajtalicom" koja je u svakoj sobi rashlađuju prostoriju. Neke od vaspitačica navele su da im je zbog ovako visokih temperatura bilo loše, da su osećale vrtoglavice i nesvesticu.

- Deca su u pitanju, pa i mi zaposleni. Kad je prijatno u prostoriji, možeš da radiš. Zbog toplote su nervozna i deca i mi kad nemamo uslova za rad, a po 20-ak dece je u sobi. Ako dete kolabira, mi smo odgovorni. Tu su i bebe, koje spavaju. Stari su vrtići, roditelji daju novac i doniraju. Nije ni ustanova kriva, oni traže bolje uslove, ali Grad je taj koji odobrava sredstva a oni tvrde da nemaju para - kaže vaspitačica.

Roditelji dece koja tokom jula pohađaju vrtiće "Pčelica", "Zvončica" i "Naše dete" kažu da su im deca pri preuzimanju često sa mokrom kosom i da se žale na vrućinu. Takođe, vaspitačice im se žale da nemaju adekvatne uslove za rad.

Jedna majka, koja zbog posla mora da dovodi decu u vrtić tokom jula, kaže da ima fenomenalan odnos sa vaspitačicama, ali da je nezadovoljna uslovima u vrtiću.

- Da bi se rashladilo, pravi se promaja, što opet deci šteti. Problem se ne rešava na taj način. Ventilacija, za koju sam saznala iz medija da je urađena, nije odrađena kako treba. Često, kad dođemo po decu, svi su u sali gde je prijatnije, ali je to centralna prostorija koja se brzo zagreje -kaže ona.

Druga majka ističe da su temperature u sobama visoke od ranog jutra i da se vaspitačice trude na mnogo načina da rashlade prostorije - navlače zavese, vode decu u druge sobe gde je navodno hladnije, ali je i dalje pretoplo i deca budu potpuno mokra kada dođe po njih.

PU "Naše dete": Niko nije znao da će doći do ovakvih temperatura, klime u svim prostorijama naredne godine

U odgovoru na hitan Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja iz PU "Naše dete" navode da koriste sobe i zajedničke prostorije u kojima ima klima uređaja i da "preduzimaju sve neophodne mere kako bi deca lakše podnela vrućine i kako bi održavali optimalnu temperaturu u prostorijama".

- Prostorije se provetravaju, a zaposleni paze da deca budu adekvatno obučena u laganu pamučnu odeću, redovno piju vodu i rashlađuju se napicima iz centralne kuhinje. Jelovnik je prilagođen trenutnim uslovima, vodi se računa o higijenskim navikama, pa deca često peru ruke i umivaju se, čime se dodatno rashlađuju - stoji u odgovoru.

Direktorka PU "Naše dete" Lidija Petković kaže da nije situacija samo u Vranju takva, nego u celoj Evropi i da niko nije znao da će doći do ovakvih temperatura.

- Samo roditelji koji imaju potrebu dovode decu. Ima roditelja koji brane da se uključuju klime, i onda bude situacija da se deca prehlade u vrtiću. Naš cilj je da naredne godine obezbedimo klime u svim prostorijama, nismo do sad imali ovakvu situaciju. Vremenske prilike su nas naterale da to obuhvatimo sledećim finansijskim planom - rekla je Petković.

Petković navodi da pokušavaju i preko donacija da obezbede klima uređaje i da se i roditelji uključuju i doniraju. Ističe da je neophodno da se "sami prilagodimo situaciji" i da se organizuje vreme da deca borave u klimatizovanim prostorijama.

- Zaposleni i uprava - mi smo svi jedna ustanova, svi radimo u interesu dece. Ne mogu da kažem da su zaposleni krivi što su se žalili, ali nama se niko lično nije obratio - kaže Petković.

Predlog finansijskog plana izrađuje predškolska ustanova "Naše dete", a usvaja ga Grad Vranje, objašnjavaju iz Ustanove. Finansijski plan se izrađuje na osnovu uputstava za pripremu budžeta koje Grad dobija od Ministarstva finansija Republike Srbije, a u koja Ustanova mora da uklopi opredeljena sredstva.

Ukoliko Grad odobri veći budžet, finansijskim planom se može predvideti kupovina klima uređaja za vrtiće. Kako dodaju iz Uprave, predlog finansijskog plana se izrađuje u avgustu, a trenutno se priprema predlog finansijskog plana za sledeću godinu.

Tokom izrade rebalansa budžeta mogu se predvideti i dopunska sredstva za vrtiće. Grad tvrdi da radi na poboljšanju uslova u vrtićima, ali ne navodi preduzete mere.

Iz Gradske uprave grada Vranja tvrde da u saradnji sa PU "Naše dete" kontinuirano rade na poboljšanju uslova za boravak dece "tim pre što su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni", ali bez navođenja konkretnih mera koje su preduzeli i planiraju da preduzmu tokom visokih temperatura koje se najavljuju i u narednom periodu.

U nastavku odgovora navode da su za funkcionisanje PU "Naše dete" iz budžeta Grada u ovoj godini izdvojili 599 miliona dinara, a zajedno sa projektima 644 miliona dinara.

- Novoizgrađeni vrtić "Bajka" ima centralizovanu klimu, a sa Ministarstvom rudarstva i
energetike radimo na unapređenju energetske efikasnosti u vrtiću "Pčelica" - stoji u odgovoru.

Nakon traženja dopune odgovora, naveli su da su u odgovoru PU "Naše dete" sadržani svi relevantni podaci koji su traženi Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

Vrtić "Bajka" jedini opremljen za uslove tokom ekstremnih temperatura u letnjim mesecima

Predškolska ustanova "Naše dete" pozvala je novinarku redakcije JUGpress-a da obiđe objekte kako bi se uverila u realno stanje. Stanje na terenu je bilo kako su ga opisale vaspitačice i roditelji koji su se novinarki JUGpress-a obratili anonimno, sem u vrtiću "Bajka", koji ima centralizovanu klimatizaciju i koji je izgrađen prema "najsavremenijim standardima", kako su ranije navodili iz Gradske uprave. Tokom obilaska vrtića "Bajka" rukovoditeljka vrtića Natalija Nedeljković istakla je da su sve klime u hodnicima i prostorijama gde borave deca podešene na 24 stepena, bez mogućnosti da vaspitači menjaju temperaturu.

- Mogu samo da ih uključe i isključe, to je najbolje rešenje. U julu nismo osetili vrućine, ujutru samo izluftiramo. Deca tokom ovih visokih temperatura nisu boravila napolju, imamo sale u kojima isto imamo klime - rekla je Nedeljković.

Podsetimo se da je fondacija "Novak Đoković" značajno doprinela opremanju ovog vrtića, koji je otvoren tokom decembra prošle godine.

U vrtiću "Zvončica" vaspičaca opomenuta, jer je skinula dete tokom spavanja zbog vrućine

U relativno novijem objektu vrtića "Zvončica", koji je sa radom počeo 2018. godine, postojala je samo jedna mala klima u holu, koja nije uspevala da rashladi radne sobe u kojima su deca. Vaspitačica i samostalna pedagoška savetnica, spoljna saradnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i rukovoditeljka vrtića "Zvončica", Vesna Nušić, navela je da su u subotu dobili još jednu klimu. Kaže da su ekstremno visoke temperature pogodile našu državu i da je to uticalo na drugačiju organizaciju rada.

Tokom jula sproveli su projekat "Šta se sve rastvara u vodi", a kao način da se deca rashlade, usmeravaju ih na igre s vodom.

- Nakon igre, deca su prala flašice i tako se rashlađivala. Uneli smo mali bazen pun igračaka i dali im zadatak da izvuku igračke iz vode bez korišćenja ruku. Pravili su mehure od sapunice i koristili tehniku "mokro na mokro" u dečijem stvaralaštvu. Igrali smo i igru "pogodi po ukusu", pa su deca sa zatvorenim očima pogađala i konzumirala različite napitke - rekla je Nušić.

Spremačica dolazi u pola šest ujutru, a prozori svih soba u vrtiću su otvoreni do sedam. U sedam dolaze vaspitači, zamračuju prostorije i stavljaju prozore na kip. Roditeljima se preporučuje da oblače decu u pamučne, prozračne materijale i malo širu garderobu zbog znojenja.

- Imamo veći broj presvlaka da bismo mogli da ih presvlačimo što češće. Rashlađuju se tako što stalno piju vodu, uzimaju sokove, voće sezonsko, čajeve. Ni meteorolozi nisu očekivali da će biti ovako, a isto vreme se očekuje i u avgustu. Naravno, svima je toplo borimo se na načine koje sam navela. Ukoliko smislimo igre koje su interesantne deci i koje su sa materijalima kao što su voda, školjke, pesak, kamenčići deci je to zabavno. Nemaš onda vremena da razmišljaš o tome da li je vrućina - kaže Nušić.

Na pitanje da li je sve to što rade dovoljno, kao i na to "da deca spavaju u donjem rublju" jer je pretoplo, Nušić kaže da se iz vrtića "Zvončica" sigurno niko nije žalio i da u ovom vrtiću nisu imali primedbe.

Tokom obilaska pojedinih radnih soba u vrtiću "Zvončica", deca su spavala u zamračenim prostorijama. U jednoj prostoriji deca su bila u donjem rublju, zbog čega je vaspitačica nadležna za tu grupu pozvana na razgovor. Nušić je istakla da "deca ne smeju spavati u donjem rublju jer ne može jednima da bude toplo, a drugima ne".

U vrtiću "Naše dete" tri klime su raspoređene u radnim sobama, a dve u hodnicima. Roditelji su donirali dve klime ovom vrtiću. Sestra za preventivu, Tanja Ristić, kaže da nije toliko toplo i da nakon doručka spajaju decu u zajedničkim prostorijama.

Međutim, tokom obilaska vrtića u periodu dok su deca spavala, prostorije su bile veoma tople, osim hodnika u kojima su bili klima uređaji, gde je bilo malo prijatnije. Vaspitačice su se rashlađivale lepezama i papirima, a deca i bebe koje su ležale u krevetićima bila su oznojena.

U vrtiću "Pčelica" postoje samo dva klima uređaja. Rukovoditeljka vrtića, Biljana Trajković, izjavila je da klima postavljena u hodniku omogućava da "malo tog vazduha" uđe i u radne grupe.

- Klima u sali je dosta velika i uspe da ohladi veći prostor. Jeste malo toplije u odnosu na ranije godine, ali nije nepodnošljivo. Ujutru napravimo promaju, kasnije spustimo zavese, ne izvodimo decu napolje. Imamo aktivnosti sa vodom, da uče i da se rashlađuju istovremeno - rekla je Trajković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati