Srbija

[ Izvor: N1 ]

18. 04. 2024. 07:59 5

Imaćemo i Pančevo na vodi: Grad se širi za trećinu

Posle Beograda i Novog Sada, "na vodi" bi moglo da bude i Pančevo. Na prostoru nekadašnje staklare planirana je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa za 19.000 stanovnika. Opoziciji i aktivistima nejasno je kako će funkcionisati, praktično, grad u gradu koji već ima infrastrukturne probleme.

Firma za proizvodnju mineralnih đubriva kupuje nekadašnju staklaru u Pančevu i od industrijskog, pretvara je u stambeno-poslovni kompleks. I plan je, na javnoj raspravi, predočila javnosti.

„Uglavnom su se izbegavali odgovori što se tiče toga šta će od tereta pratećih objekata za ovaj planirani kompleks snositi poreski obveznici, odnosno Grad Pančevo, a šta investitor“, kaže Tamara Maksić iz Zeleno-levog fronta.

U pojašnjenju za N1, investitor je, međutim, bio kratak i jasan.

„Investicija će biti iz sopstvenih sredstava“, rekao je Dejan Tomašević, suvlasnik i direktor Promist d.o.o. Novi Sad.

I podrazumevaće, između ostalog, izgradnju stanova za projektovanih 19.000 stanovnika u gradu koji ima u samom gradu oko 70.000.

„Građani Pančeva će, ako se ne dozovu pameti, morati da se naviknu da žive u skučenim uslovima, jer 19.000 stanovnika, na malom prostoru, pa to je, otprilike, još trećinu Pančeva ćemo dobiti“, navodi za N1 Siniša Janković iz Instituta za istraživanje korupcije „Kareja“ .

„Mali Beograd“ u negativnom smislu

Stambeno-poslovni kompleks podrazumeva i tri kule visine do sto metara, dok je najviša zgrada u Pančevu, zgrada Glavne pošte duplo niža, oko 45 metara.

„Postajemo ‘mali Beograd’, ali u negativnom smislu, ne u pozitivnom, umesto da učimo iz grešaka Beograda, što se tiče infrastrukture i što se tiče gužve, mi, tj. gradske institucije, suprotno volji građana, žele da preuzmu te greške umesto da iz njih nauče nešto novo“, ističe Miša Sekulić i udruženja „Pančevo nije rupa“.

Prostor na kom je planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, od ranije je poznat i zbog požara koji je uznemirio ne samo građane Pančeva, jer je investitor na istom prostoru, svojevremeno, skladištio amonijum-nitrat, opasan po životnu sredinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati