Srbija

[ Izvor: N1 ]

07. 04. 2024. 19:43 3

Novi slučaj vršnjačkog nasilja, roditelji tvrde: Škola pokušala sve da prikrije

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja, ovog puta u Velikoj Plani. Roditelji pretučenog učenika šestog razreda Osnovne škole "Nadežda Petrović" smatraju da je školska uprava napad pokušala da prikrije, a dodatno su ogorčeni zbog načina na koji je razredni starešina postupio nakon incidenta.

Da joj je sin pretučen u školskom toaletu posle drugog časa, Ivana Mijović saznala je slučajno kada je došla po njega.

- Ja sam došla ovde ispred škole u 12.50 sati, videla sam da sina nema, ušla u dvorište i učenici su mi rekli to što su mi rekli - kaže majka pretučenog učenika Ivana Mijović.

A rekli su da je jedan dečak nakon kratkog verbalnog okršaja zaskočio njenog Nikolu, oborio ga na pod, gušio, pa šutirao. Prepričava Ivana - uprava škole nije našla za shodno da pozove nju, kao ni policiju ili hitnu pomoć.

- Nisam očekivala povrede, jer mi tako nije predočeno. Kada je dete počelo da se žali na glavobolju, na bolove u vilici, kad je počelo da povraća po dnevnoj sobi, ja sam ga odvela hitno kod lekara - priča Ivana Mijović.

Dečaku su konstatovane lakše telesne povrede i potres mozga sa kojim je sedeo satima do kraja smene, jer razredni nije dozvolio da pozove roditelje i ode kući. Umesto brige, dobio je zadatak da napiše sastav na temu "Kako bih se osećao kada bih izgubio oca?".

- Nikola je plačući samo uspeo da napiše "Osećao bih se loše" - kaže Nenad Mijović, otac pretučenog učenika.

Na pitanje da li je pričala sa razrednim, Ivana Mijović kaže da jeste.

- Kada sam ga srela na hodniku, on je rekao samo "Moj propust!", gde se direktorka okrenula prema njemu i rekla mu "Sale, Vaš propust" - navodi ona i dodaje da joj je direktorka rekla da je ona preduzela sve što je u njenoj nadležnosti.

Šta tačno, nepoznato je. Zaposleni u školi samo nezvanično potvrđuju da se incident dogodio i da uprava umanjuje njegov značaj. Nikolini roditelji to nazivaju zataškavanjem.

Objašnjavaju da dežurni nastavnici incident nisu zvanično zabeležili, a njihovom sinu je upisan izostanak na času na kom ga je, kako kažu, razredni terao da zamišlja očevu smrt.

Zbog kontinuiranog vršnjačkog nasilja i ovog slučaja sazvan je Savet roditelja.

- Da saznam da mi je dete maltretirano, i nakon batinjanja, od strane nastavnika, pa kome sam ja poslala svoje dete? Lako ćemo sa detetom, lako ćemo da ispravimo dete. Moglo je i moje dete to da uradi, na primer, opet ćemo da ispravimo decu… Šta ćemo sa odraslima, odgovornima? Koje modele postavljamo toj deci? - kaže Ivana Mijović.

Podseća Ivana, zbog takvih modela ignorisanja zlostavljanja i vršnjačkog nasilja, jedan dečak iz Niša sebi je oduzeo život…

- Bio je jednom jedan Aleksa, je l’ znate? Ne želim da bude jedan Nikola u tom smislu - kaže Ivana Mijović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati