Srbija

06. 03. 2024. 12:25 1

Jekić (SSP): Polovina građana Srbije živi u nedovoljno razvijenim regionima

Region Šumadije i Zapadne Srbije po Eurostatu meren po BDP-u po glavi stanovnika izražen kroz standard kupovne moći građana je najsiromašniji region u Evropi sa 30% proseka Evropske unije, a u stopu ga prati Region Južne i Istočne Srbije sa prosekom od 31%. Srbija je postala zemlja u kojoj su razlike između regiona sve veće i veće, a razlog leži u tome što vlast Srpske napredne stranke na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne poštuje zakone ove zemlje. Zakon o regionalnom razvoju je suspendovan od strane ove vlasti - izjavio je Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik Gradskog odbora SSP Kragujevac.

- U ovom trenutku nemamo usvojen Nacionalni plan regionalnog razvoja, regionalnu razvojnu strategiju, programe finansiranja razvoja regiona. Takođe, nemamo ni formiran Nacionalni savet za regionalni razvoj, Nacionalna agencija za regionalni razvoj je ugašena, a nemamo ni formirane regionalne razvojne savete.

- Nepoštovanje Zakona o regionalnom razvoju je svesno jer u suprotnom Aleksandar Vučić ne bi bio u mogućnosti da ide po Srbiji i obećava šta mu u tom trenutku padne na pamet. Nacionalnim planom bi bile jasno definisane mere koje treba da doprinesu regionalnom razvoju i smanjenju regionalnih razlika, a čiji bi efekti bili u određenom trenutku merljivi.

- Kao rezultat ovakve politike regionalnog razvoja imamo da oko 3.300.000 stanovnika živi u nerazvijenim regionima, a što predstavlja polovinu od ukupnog broja stanovnika. Region Beograda ima za 58,3% veći BDP po glavi stanovnika od proseka, a dok je Region Šumadije i Zapadne Srbije najnerazvijeniji region i ima za 22,8% manji BDP po glavi stanovnika od prosečnog. Zbog takve pogubne politike regionalnog razvoja Region Šumadije i Zapadne Srbije je prema polsednjem popisu stanovništva bio najveći gubitnik sa skoro 200.000 manje stanovnika.

- Srbija mora da ima usvojen Nacionalni plan regionalnog razvoja koji će da definiše jasne pravce razvoja, investicije koje će da smanje regionalne razlike i zaustave migracije ka velikim centrima. Sa ovakvom vlašću SNS-a ćemo imati samo ulaganju u projekte koji ne doprinose smanjenju regionalnih razlika, već doprinose bogaćenju firmi koje su bliske valadajućoj stranci - poručio je poslanik SSP Dalibor Jekić.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati