Srbija

[ Izvor: Mediji ]

01. 02. 2024. 19:27 67

Srbi masovno podnose zahtev za kosovske pasoše

Više od 800 Srba podnelo je tokom januara ove godine zahtev za kosovske pasoše, čijim nosiocima nisu potrebne vize za ulaz na teritoriju Evropske unije (EU), piše prištinski portal reporteri.net. pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Od 1. januara ukinute su vize za nosioce pasoša Kosova, ali ta odluka ne važi za srpske državljane Kosova koji imaju pasoše Koordinacione uprave, koje izdaje Srbija.

Samo tokom januara, 826 osoba je podnelo zahtev za kosovski pasoš - iz Leposavića 155 osoba, 125 osoba iz Zubinog Potoka, 112 stanovnika Zvečana i 434 osobe iz Severne Mitrovice, navodi u odgovoru medijima kosovski MUP.

Prema podacima policije, do 31. decembra 2023. godine zahtev za kosovski pasoš podnelo je ukupno 6.310 državljana Srbije - 693 iz Leposavića, 911 iz Zubinog Potoka, 671 iz Zvečana i 4.035 iz Severne Mitrovice.

Evropska komisija saopštila je 13. januara kako očekuje da se, u među-institucionalnom procesu unutar EU, odobri da vizna liberalizacija važi i za nosioce srpskih pasoša, koji žive na teritoriji Kosova.

Tom predlogu se usprotivila Vlada Kosova, navodeći da bi takav predlog zaustavio integraciju zajednice kosovskih Srba i legitimisao nelegalne paralelne strukture Srbije na Kosovu, čije je gašenje tražila EU, navodi prištinski portal Reporteri.net.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 67

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati