Kuhinjica
11. 12. 2025. 07:04 0
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Gotova očas posla
Zaboravite na valjanje kora, znojenje i haos u kuhinji! Posna pita od krompira je omiljena, ali retko ko voli da razvlači testo. Sada je tome kraj: pred vama je recept za posnu pitu od krompira koja je gotova za tren, a garantujemo da će biti najhrskavija spolja, a iznutra sočna i da se topi.
Tajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Sve što vam treba je par sastojaka i pet minuta pripreme.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu (kupovnih, posnih)
Za nadev (krompir):
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- 2 dl ulja
- So, biber
- 1 kašičica suvog začina
- 1 kašičica slatke paprike
Za magičnu smesu za prelivanje kora:
- 2 dl kisele vode (obavezno!)
- 1 dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
Priprema:
Krompir oljuštite i krupnije narendajte, pa lagano iscedite višak vode. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju zagrejte ulje i kratko propržite luk. Dodajte krompir, začine i slatku papriku. Sve zajedno pržite 2-3 minuta da se ukusi sjedine. Ostavite da se prohladi.
U dublju činiju sipajte ulje, kiselu vodu, prašak za pecivo i so. Sve dobro promešajte. Ovo je ključ vaše hrskavosti!
Podmažite pleh. Uzmite tri kore i stavite ih na dno, tako da krajevi vire preko ivica (služe kao poklopac). Svaku sledeću koru zgužvajte (kao harmoniku ili u lopticu) i redom je umačite u pripremljenu magičnu smesu.
Složite pitu naizmenično: red zgužvanih, umočenih kora, red nadeva od krompira.
Preklopite pitu onim korama koje vise preko ivice. Prelijte ostatkom magične smese.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 do 35 minuta, dok ne dobije zlatno-hrskavu boju.
Komentari 0
ostavi komentar