Srbija

[ Izvor: Mediji ]

18. 12. 2023. 17:01 3

Raste vodostoj reka u Srbiji: Prete li nam poplave?

Prva polovina decembra donela je centralnoj Evropi, ali i našem području obilnije i česte padavine, a što ovih dana odražava na reke u Srbiji, naročito na nagli porast tri najveće reke u Srbiji.

DunavPrethodnih dana Dunav kroz Srbiju zabeležio je ogroman porast, u gornjem toku kroz Srbiju bio je u povećanju i za dva do tri metra, zbog čega je vodostaj dostigao i granicu redovnu odbranu od poplava. Narednih dana granica redovne odbrane od poplava biće prevaziđena i na Dunavu kod Novog Sada, dok će u donjem toku porast biti manje izražen, ali ipak će doći do povećanja vodostaja.

Srećom, Dunav je pre ovog naglog porasta imao niži vodostaj, pa je bio pripremljen za dotok ogromne količine vode iz centrlane Evrope, a uzrokovano obilnim padavinama, ali i naglim otapanjem snežnog pokrivača koji je prethodno pao na jugu Nemačke.

Narednih dana Dunav će imati pad u gornjem toku kroz Srbiju, potom u drugoj polovini sledeće sedmice i na srednjem toku, dok će nizvodno od Pančeva biti i dalje u manjem porastu.

Sava

Zbog veoma obilnih padavina u prvoj polovini decembra u Crnoj Gori i na jugozapadu Srbije, prethodnih dana došlo je naglog porasta Save na toku kroz Srbiju, pri čemu je vodostaj porastao na pojedinim lokacijama i za dva metra, a veći porast zabeležen je i u Beogradu.

Tisa

I Tisa je zabeležila nagli porast, ali će prema kraju sedmice vodostaj početi da opada, tako da se ne očekuju problemi u vezi sa poplavama.

Nivo Velike Morave i drugih reka narednih dana biće u padu ili stagnaciji, a kratkotrajni manji porast biće moguć na vrlo malim tokovima u brdsko-planinskim predelima zbog otapanja snežnog pokrivača.

Prema vremenskoj prognozi, u Srbiji do kraja godine ne očekuju obilnije i značajnije padavine, neće biti problema sa rekama, niti će postojati opasnost od poplava.

Ipak, vodostaj će navećim rekama biti u domenu srednjih i visokih vodostaja i nivoi će biti viši za ovo doba godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati