Srbija

Đorđe Đurić [ Izvor: Telegraf.rs ]

31. 03. 2023. 06:00 0

Do srede česte kiše i pljuskovi sa grmljavinom

Iako je došlo do otopljenja i povratka prolećnih temperatura, u narednom periodu nastaviće se i dalje veoma promenljivo vreme, a za vikend se u pojedinim predelima Srbije očekuje i veća količina padavina.

Srbija će tokom petka biti pod uticajem jugozapadnog visinskog strujanja, a u sklopu njega sa Mediterana će pristizati i topla vazdušna masa.

U petak će biti još toplije nego u četvrtak, uz temperature od 18 do 23°C, u Beogradu oko 20°C. Više padavina očekuje se tokom vikenda. Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem ciklona, koji će se svojim centrom premeštati od zapada ka istoku preko centralne Evrope. U sklopu njega premeštaće se i hladni front.

Već u noći između petka i subote u severnim, a u subotu i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na pojačan severozapadni.

Hladni front za razliku od prethodnog puta neće biti izražen u vidu drastičnog pada temperature i olujnog vetra, već u vidu padavina.

U Srbiji se tokom vikenda očekuje umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Veća količina padavina očekuje se u subotu.

U većini predela tokom vikenda očekuje se da padne od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Najobilnije padavine očekuju se u subotu ujutro, pre podne i sredinom dana i to na području Srema, Mačve, Podrinja, Kolubarskog okruga i na zapadu Srbije. U ovim predelima očekuje se da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Kako dan bude odmicao, tako će padavine u ovim predelima slabiti, jer će se talas sa većom količininom padavina premeštati preko centralne Srbije ka istoku.

Na jugu Srbije biće uglavnom suvo ili uz vrlo malo padavina.

Maksimalna temperatura u subotu biće od 13 do 19 stepeni, u Beogradu oko 15, a u nedelju od 14 do 20°C, u Beogradu oko 17 stepeni.

S obzirom na to da je prosečna maksimalna temperatura za početak aprila od 14 do 18 stepeni, vidimo da će one tokom vikenda biti uglavnom oko priosečnih vrednosti.

Znatno jače zahlađenje očekuje se početkom sledeće sedmice. U ponedeljak i utorak očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

Duvaće veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima, a sa severa se očekuje prodor vrlo hladne vazdušne mase.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 6 do 10 stepeni, u Beogradu do 8°C, a u utorak još hladnije, uz temperature od 3 na jugu do 9°C na severu Srbije, u Beogradu do sedam, što su vredbnosti za deset stepeni niže od proseka za početak aprila.

U noći između ponedeljka i utorka i u utorak uslova za susnežicu i sneg biće ponegde i u nižim predelima južnije od Save i Dunava, pa čak i u višim delovima Beograda, dok se u Vojvodini očekuje razvedravanje.

U sredu se prestanak padavina očekuje i u ostalim predelima Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati