Srbija

S. M.

24. 01. 2023. 06:44 5

Radnici podneli tužbe: Grad debelo plaća igru SNS vlasti?

Bivši radnici prokupačkog preduzeća JKP "Hammeum", koje je u likvidaciji, a koji su dobili otkaze, presavili su tabake i Grad Prokuplje, kao i preduzeće tužili su Osnovnom i Ustavnom sudu. Ukoliko se pokaže da su bili u pravu, sve odluke o njihovim otkazima, reorganizaciji i otvaranju novog preduzeća moraće da se ponište. Grad za sada nema komentar na ovo saznanje, odnosno gradonačelnik Prokuplja MIlan Aranđelović nije odgovorio na naša pitanja, te ne znamo kako oni gledaju na tu situaciju.

Kako je prošle godine, u avgustiu i septembru, konačno nakon godinu dana završena ta reorganizacija i podeljeno ovo najvažnije komunalno preduzeće u Prokuplju, u kojem su bili vodovod, kanalizacija, čistoća, zelenilo, parking servis, groblje, tržnica, čak i Eko fond i Savet mesnih zajednica, ukupno je 103 radnika ostalo bez posla.

Oni su zapravo najpre ostali u JKP "Hammeum", za koji se znalo da nema delatnosti, a veći deo radnika, prebačen je u novo preduzeće "Gradski vodovod". Deo usluga koje su obavljali, i to one profitabilne, tačnije, Tržnica, Parking servis, Zelenilo je dato koncesionaru beogradskom preduzeću "Demetra RB" koje obavlja uslugu održavanja zelenila i u Beogradu na vodi, a u JKP "Hammeum" su ostali nepodobni radnici.

Ubrzo je pokrenuta likvidacija JKP "Hammeum" i zaposleni su dobili otkaze uz otpremninu od oko 900.000 dinara, odnosno devet prosečnih republičkih zarada. Oni su organizovali proteste zbog toga, ali su na kraju odlučili da tuže preduzeće i Grad.

Kolektivno su pred Ustavnim sudom Srbije pokrenuli inicijativu da se utvrdi zakonitost statusne promene, jer smatarju da one nisu u skladu sa Zakonom o radu. Istovremeno je polovina pojedinačno podnela tužbe pred Osnovnim sudom u Prokuplju za osporavanje rešenja o otkazima. U oba slučaja, reč je o istoj stvari, odnosno nezakonitom, kako kažu, statusnom postupku.

- Osnivač, odnosno Grad Prokuplje je, kako smatramo, izigrao odredbe Zakona o radu o višku zaposlenih. Oni su prvo sproveli statusne promene, kao da će JKP "Hammeum" da nastavi da radi, a znali su da će prestati da postoji, jer je sva imovina preneta na novo preduzeće, pa su otpustili radnike - kaže Predrag Stefanović, jedan od advokata otpuštenih radnika.

On objašnjava da je po Zakonu o radu prvo trebalo da reše potencijalne viškove, pa onda da formiraju novo preduzeće, ili da sve radnike prebace u novo preduzeće, a onda da rešavaju viškove.

To nije učinjeno, već su bez jasnih kriterijuma otpućtali i prebacivali, kako su hteli.

Druga stvar koja je ključna je Plan podele, koji je najznačajniji akt, a koji potpisuje Nadzorni odbor JKP "Hammeum" koji ima tri člana. U trenutku kada je vršena reorganizacija, on je bio okrnjen, jer je član tog odbora Ljubisav Rakić juna meseca postavljen za v. d. direktora JKP "Hammeum", te je trebalo izabrati novog, što nije učinjeno.

- Naši višemesecni pokušaji da ukažemo na nepravilnosti u odvajanju Gradskog vodovoda i prodaju najprofitabilnijih komunalnih delatnosti privatniku, što je dovelo do likvidacije JKP "Hammeum" dobiće svoj epilog na sudu. U ovom bahaćenju gradskih vlasti, bez posla su ostala 103 radnika, a samim tim ugroženo je isto toliko porodica. Predstojeće suđenje pokazaće kako se trenutna vlast poigrala sa sudbinama ovoliko ljudi. Zastupaće nas ugledni advokati, a suđenju će prisustvovati i najznačajnija imena srpskog pravosuđa, kako bi nam pružili podršku u ovim teškim trenucima - komentarišu novonastalu situaciju otpušteni radnici.

Podsećaju da se preduzeća gase jedno za drugim ili se prodaju. To je slučaj sa Gradskom apotekom, pijacom, Parking servisom, Čistoćom, Sportskim centrom, nekadašnjim Turističko-sportskim centrom Prokuplje i svim ostalim preduzećima čija imovina, kako kažu, sada propada.

- Potrebno je da budeš član vladajuće stranke da nađeš posao bilo gde, a mi koji nismo, to ne možemo - zaključuju oni.

Ukoliko se na Ustavnom sudu potvrdi tvrdnja otpuštenih radnika, svaki akt koji je donet biće nezakonit i poništen i sve se mora vratiti kako je bilo, uz ogromne sudske troškove, koji će se plaćati, naravno, iz budžeta Grada Prokuplja, odnosno novcem svih građana ove sredine. U tom slučaju poništiće se i ugovor sa koncesionarom, koji je napravljen na 15 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati