Srbija

Direktno

23. 01. 2023. 13:36 1

Vlast čestitala Novu godinu Subotičanima poskupljenjima

Skupština Grada Subotice je donela Odluku o povećanju cene svih komunalnih usluga u proseku za 25%, od 1. januara 2023. godine, što će građanima uvećati račune koji stižu u mesecu februaru, saopšteno je iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Subotica. Odluka je doneta gotovo apsolutnom većinom glasova odbornika.

 - Stranka slobode i pravde postavlja pitanje odbornicima koji su glasali za ovu odluku: čije interese zastupate u gradskoj Skupštini? Interese građana ili stranačkih direktora koji troše sredstva javnih preduzeća, bahato i nenamenski rukovodeći njima - navodi se u saopštenju.Socijalno ekonomski savet Grada Subotice, koji je formiran da bi uticao na donošenje socijalno odgovornih odluka i po pitanju stepena siromaštva građana, dao je pozitivno mišljenje za ova povećanja cena. Odluka Saveta je sporna u odnosu na smisao njihovog postojanja, ljudskosti, ali i pravno. Pravna upitnost iste proizilazi iz činjenice da su čak dva člana ovog Saveta istovremeno i članovi Gradskog veća, što ih dovodi u situaciju sukoba interesa.Isti ljudi su tako učestvovali u utvrđivanju mišljenja Saveta, a nakon toga i u odlučivanju o predlogu na osnovu tog mišljenja, čime su obesmislili procedure, a zarad sigurnog sprovođenja interesa vladajućih stranaka.
Manjkav predlog Veća upućen je Skupštini grada, koja je onda donela sramnu Odluku o poskupljenju.

- Pitamo članove Veća za oblasti socijalnih pitanja - Iliju Đukanovića, iz Pokreta Socijalista Aleksandra Vulina i Ištvana Huđija, predsednika Samostalnih Sindikata Subotice, koji su obojica članovi Socijalno ekonomskog saveta Grada Subotice, pod čijim pritiskom su podržali ova poskupljenja i da li smatraju da je moralno i časno da ostanu na svojim funkcijama nakon ovog čina - kaže se u saopštenju.

- Zašto Ištvan Huđi, kao predsednik Samostalnog sindikata i kao predsednik Socijalnoekonomskog saveta nije digao glas protiv partijskog zapošljavanja ili primoravanja radnika da odlaze na političke skupove vladajućih stranaka? Pre mesec dana gospodin Huđi je izjavio da su plate Subotičana niže od republičkog proseka za blizu 10.000,00 dinara, a sada je podržao drastična poskupljenja!

Pitanje je i zašto je procenat povećanja cene komunalnih usluga tako visok, kada je zvanično utvrđena inflacija 15,1% što je za 10 posto niže od procenta povećanja cene komunalnih usluga u ovom gradu u, što ih čini gotovo najskupljim u državi.
Gradska komunalna preduzeća nisu poslovala s gubitkom, što je sigurni pokazatelj da nije postojao stvarni razlog za povećanje cena komunalnih usluga uopše. Eventualno se o tome moglo raspravljati, nakon prvih šest meseci u ovoj godini, ukoliko bi došlo do nepredviđenih situacija.
Umesto sprovedenog visokog nameta na sve građane, trebalo je izvršiti uštede u komunalnim preduzećima smanjivanjem troškova koje neosnovano prave. Kao primarno, neophodno je zaustaviti zapošljavanje (partijskih) kadrova koji nisu ni potrebni, još manje adekvatni i korisni, a zapošljavanje se uprkos tome nastavlja. Takođe, potrebno je iracionalizovati rad postojećih zaposlenih uvođenjem radne discipline, shodno zakonskim i podzakonskim aktima, kao i vršiti kontrolu kvaliteta usluga. Potpuno je apsurdno što sve veći broj zaposlenih građane košta sve više, a usluge koje zaposleni pružaju građanima su sve neadekvatnije!

I tako, dok se građanima povećavaju novčane obaveze, nekima neosnovano rastu privilegije, a Subotica je postala grad u kojem vlada nepravda i gde politička vrhuška tlači građane, kažu iz Gradskog odbora. O sumnjivo visokim materijalnim troškovima i troškovima reprezentacije pojedinaca u komunalnim preduzećima i gradskojupravi, kao i o lošim ili nepotrebnim investicijama, što finansiramo svi mi, i zbog čega takođe rastu potraživanja od građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati