Srbija

[ Izvor: N1 ]

15. 12. 2022. 21:58 1

Piroman pali kuće, a još je na slobodi - meštani očajni

Ruski rulet - ne zna se čija će kuća sledeća da gori. Poslednji put vatrogasci i policija početkom meseca su bili u selu Rastovnica kod Prokuplja, ali je od 2019. godine za njih to, takoreći, uobičajen posao. Meštani kažu da je broj podmetnutih požara u kojima su neke kuće potpuno oštećene 11, policija osam, četiri optužna predloga pokrenulo je tužilaštvo, presuda nijedna pravnosnažna, a počinilac sve vreme na slobodi i nastavlja da pali po selu. Meštani pitaju - dokle.

Okolina Prokuplja, atar sela Rastovnica. Idiličan pogled na zaseok Berilje. U tom idličnom pogledu bila je još jedna kuća. Sada je ostala ograda, iza koje je zgarište. Mesto na kome je bila prekriva rastinje.

- Kuća je izgorela do temelja. Dva puta je paljena. Jednom je podmetnut požar i nije izgorela u celosti, pa je on sanirao. Plaćao je majstore, popravljao, doterao nove stvari, menjao i crep i krov - kaže meštanin Radovan Koprivica za N1.

Sve popravljeno, pa je opet podmetnut požar, pa je šteta bila totalna. A onda…

- Kupio je vikendicu od Ljupčeta Ilića. Ona je dole niže. I nju su mu zapalili - govori Koprivica.I ne samo njemu.

- Zapaljeno je više od 10 kuća, zapaljena su moja kola, šteta je velika - kaže Koprivica.

- Sve oko moje kuće su zapaljene. I ova kuća, i ovog komšije, i ova gore. Jedino još moja je ostala ovde - govori meštanin Nebojša Radojević.

Šta je sve gorelo u selu? Nabrajanje traje…

- Pa gledajte, to vam je kao Ruski rulet. Nikad se ne zna ko je sledeći - govori jedan meštanin.
Ruski rulet je opasna igra, izazivanje opšte opasnosti – delo za koje iz policije potvrđuju da je osumnjičen 25-godišnjak iz sela. Potvrđuju četiri krivične prijave, a još četiri su, kažu, dostavljene Tužilaštvu na dalje postupanje.

Iz Osnovnog javnog Tužilaštva odgovorili su na pitanja novinara da su septembra 2020. godine protiv okrivljenog N.G. iz Rastovnice podneli optužni predlog za produženo krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Nepravosnažno je oglašen krivim, osuđen, sve vreme je na slobodi, a tri godine od prvog požara, 1. decembra podmetnuo je još jedan. I to u kuci Aleksandra Momčilovića. On i supruga kupili su kuću u ovom selu da bi mirno proveli dane penzije.
- Međutim, taj mir nije trajao tako dugo, 2018. izvršena je premetačina, obijanje. Danas se to ponovo desilo, moj slučaj je deseti ili deveti po redu, nisam siguran. Posledice su iste, paljenje objekta, uništavanje - kaže Momčilović.

To što je uništeno obnavljaju sami. Redovno zovu policiju, zatim čekaju postupanje Tužilaštva, presudu, kažu, nikako da dočekaju.

- Imamo veliku strepnju, ne znamo kome više da se obratimo - kaže Milovan Cerović.

Kuća Koprivice nije izgorela, kaže, bar ne još. A za svoje selo i zaseoke kažu da ostaje mesto sa najviše krivičnih dela po glavi stanovnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati