Srbija

S. M.

14. 12. 2022. 14:50 2

Meštani ustali: Nećemo dozvoliti izradnju MHE (FOTO)

Meštani vlasotinačkog sela Dadince održali su protest ispred opštinske zgrade u Vlasotincu zbog dozvole koju su nadležne lokalne službe dale za izgradnju treće po redu mini-hidroelektrane na Rupskoj reci. Oni tvrde da je su te dozvole nezakonite, jer nije bilo ni javne rasprave, kao ni zakonskih okvira za ovu dozvolu. Meštani ovog sela  podsećaju da su već dve izgrašene i da bi ovo bila treća, a na samo na slivu Vlasine i Bistrice ima 15 mini-hidrolelektrana.

- Ova reka je naš život. Predlagali smo lokalnoj samoupravi druga rešenja kako doći do struje, ali oni su gluvi na to, a dozvoljavaju da nam reku, koja je na drugom mestu u Srbiji po čistoći, uvuku u cevi. Ove elektrane su glogov kolac i taj kolac nam nabija lokalna vlast - kazao je između ostalog profesor u penziji koji je iz Dadinca Zoran Kocić.On je na kraju obećao da će vratiti najviše priznanje Vlasotinca "Oktobarsku nagradu" koje je dobio, ukoliko lokalna vlast ne poništi nezakonsku građevinsku dozvolu koju su dali.- Ovaj protest nije kraj, već početak, a moju nagradu, neka daju innestitoru koji pravi min-ihidrolelektranu. Mi nećemo stati dok se ne poništi ta dozvola - poručio je Kocić i podsetio da su mnogi gradovi, kao na primer pirot ili Užice zabranili izgradnju min-ihridroelektrana.

Okupljenima su se obratili i narodni poslanici Jelena Milošević, Nebojša Cakić, Miodrag Gavrilović, Aleksandar Jovanović Ćuta.Milošević je podosetila predsednika Opštine Vlasotince da su učinili krivično delo i da to ne može tako proći.

- Razumem ja da gore u Beogradu ne znaju koliko nama znači voda, ali ne razumem da svesno uništavaju blago koje imamo. Pitanja sam postavila i ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović. Vodu, vazduh i zemlju ne damo - naglasila je Milošević.Skupu je prisustvovalo stotinak meštana ovog sela, a dalji njihovi koraci zavisiće od koraka koje sada učini vlasotinačka vlast. Jedno je sigurno, neće dozvoliti da se na reci napravi još jedna minihidroelektrana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati