Srbija

S. M.

09. 12. 2022. 06:00 4

U Vodovodu troše MILIONE na video nadzor i prikolice

U Javnom komunalnom preduzeću "Naissus" u Nišu, koje je zapravo gradski vodovod, nemilice se troši novac na trivijalne stvari, pa je tako za novu prikolicu dato blizu 4 miliona dinara, a za nadogradnju video nadzora čak više od 53 miliona sa PDV.

Prema podacija javnih nabavki, za ovo preduzeće u jednom kvartalu izdvojeno je čak 1,6 miliona dinara za kafu, čajeve i srodne proizvode. Uz usluge restorana od 1,6 miliona dinara, ispada da samo na ove dve stavke ide 3,2 miliona dinara. Za razliku od kafa i čajeva koji prelaze million i po dinara, za dezinfekciona sredstva za rad u laboratoriji dato je svega 420.000 dinara.

O trošenju novca za određene stavke poslali smo i pitanja JKP "Naissus" Niš, ali odgovora nema.

I dok oni ćute, mi smo došli do saznanja da je, na primer, prikolica koju su kupili koštala skoro duplo, od realne cene. Ta prikolica od 4 miliona dinara kupljena je preko posrednika, a ne direktno od proizvođača. Reč je o prikolici sa centralnim osovinama marke "Stil T" koju proizvodi preduzeće "STIL T" doo iz Semderevske Palanke i košta nešto više od 2,5 miliona dinara. Ipak, JKP "Naissus" nije je kupio od proizvođača, već od preduzeća "Agromehanika" doo iz Boljevca, pa je cena za dinar manja od četiri miliona, odnosno preko ovog posrednika prikolica košta 3.999.999 dinara.

Za video nadzor, odnosno nadogradnju video nadzora, dato je sa PDV 53.968.320 dinara preduzeću "VIP security doo" iz Novog Beograda čija je adresa, prema podacima iz Privrednog registra na petom spratu jedne stambene zgrade u ovom beogradskom naselju. Nedavno, tačnije krajem septembra većinski udeo u doo je promenjen, neposredno pre sklapanja ovog ugovora sa JKP "Naissus" na dve godine.

Nelogičnosti u baratanju novcem građana Niša ima i u drugim stavkama i javnim nabavkama koje sprovodi preduzeće. Sama činjenica da je plan javnih nabavki menjan, poslednji put krajem septembra ove godine govori da su one prilagođavane "potrebama i fingiranjem iznosa".

Tako ovo preduzeće potroši čak 1,5 miliona dinara za toner i papir, održavanje higijene 2,5 miliona dinara, ali za testove za ispitivanje kvaliteta vode da samo 470.000 dinara.

Dobro upućeni izvori kažu da se u JKP "Naissus" ne zna koliko ima zaposlenih, te da se ovde namiruje stranačka poslušnost, a polemiše se da je reč o preko 700 ljudi. Mnogi od njih se nalaze na spiskovima SNS, što je potvrdila i nedavna podrška dela članova SNS u mesnom odboru Ledena stena 2 koji su se potpisali kao podrška odborniku u niškoj Skupštini Milošu Banđuru koji je imao verbalni i fizički sukob sa omladincem SNS Markom Simovim, o čemu smo mi u više navrata pisali.

I dok se pare iz lokalnog budžeta troše bez ikakve kontrole, a javna preduzeća služe za stranačke poslušnike, JKP "Naissus" polako puca I ne odgovara na pitanja novinara o ovim na prvi pogled nedomaćinskim trošenjem novca svih građana Niša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati