Srbija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

06. 12. 2022. 18:31 2

Planiraju izgradnju 30 NOVIH mini-hidroelektrana

Opština Trgovište u svom novom Prostornom planu planira izgradnju više od 30 mini-hidroelektrana (MHE) u slivu reke Pčinje. Građanske inicijative, poput Polekola, podsećaju da javni uvid tog plana ističe danas, 6. decembra i pozivaju građane da pošalju svoje primedbe u vezi sa najavljenom gradnjom novih MHE.

Predloženi Prostorni plan Opštine Trgovište, koji bi trebalo da važi do 2035. godine, može da se pronađe na sledećem linku.

Mnogi stručnjaci, od kojih najviše profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, već godinama ukazuju na štetno dejstvo MHE, o čemu je dosta puta pisala Nova ekonomija. Ipak, od njihove izgradnje na Pčinji i njenim pritokama, za sada se ne odustaje, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva i dela stručne javnosti.

Kako se podseća reka Pčinja pripada Egejskom basenu i prostoru izuzetne predeone lepote, prirodnih vrednosti i kvalitetne životne sredine. U Polekulu objašnjavaju kako su formulisali Primedbe i predloge za Komisiju za planove opštine Trgovište sa predlozima da se brišu sve lokacije MHE iz plana i zabrani njihova dalja izgradnja.
Tekst primedbi može da se pronađe na ovom linku.

- Pozivamo Vas ovim putem da i Vi nezavisno uputite svoje primedbe i predloge na Nacrt prostornog plana opštine Trgovište, te na taj način podržite inicijativu za zabranu gradnje MHE na području opštine Trgovište - dodaje se u saopštenju.

Primedbe mogu da se pošaljun i Opštini Trgovište, odnosno njenoj Opštinskoj upravi, Odelјenju za privredu i finansije, Komisiji za planove na adresu Ulica Kralјa Petra Prvog Karađorđevića br. 4, Trgovište zaključno sa 6.12.2022. kad ističe rok za podnošenje primedbi i predloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati