Srbija

[ Izvor: Kosovo Online ]

02. 06. 2022. 09:41 0

Kosovska policija zabranila da se služi liturgija u Prištini

Pripadnici Kosovske policije zabranili su jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe litrugiju povodom Spasovdana.

Kada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju. Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija.

- Jutros oko pola 5, sveštenstvo iz crkve Svetog Nikole je krenulo da služi svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištini, međutim, nakon što nas je policajac legitimisao, zabranio nam je da otključamo crkvu, nakon čega je veći broj policajaca, jedan korodon od osam policajaca bio kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju - priča otac Staniša za Kosovo online.

Otac Staniša navodi da su sveštenici sa vernicima nakon intervencije policije bili primorani da se vrate u crkvu Svetog Nikole.

- Oduzevši nam dokumenta, morali smo da se vratimo nazad u crkvu Svetog Nikole. Vladiku Teodosija smo već obavestili o slučaju i bili smo primorani da liturgiju za Spasovdan održimo u crkvi Svetog Nikole. Nisu nam dozvolili, Srbima, koji su se okupili sa sveštenicima, da prerežemo slavski kolač, i da se pomolimo Bogu za naš stradalni narod na KiM. I bez obzira što imamo odluku suda, da je hram pod patronatom crkve, da nema nikakve smetnje da tamo služimo, oni nam jednostavno to nisu dali - kazao je paroh.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati