Srbija

Direktno.rs

23. 10. 2021. 09:51 3

SSP: Stop masovnom i neselektivnom nadzoru i kontroli Novosađana

Novim Sadom je proteklih dana odjeknula zabrinjavajuća vest da je JKP "Tržnica" kupila kamere sa softverom za biometrijsko prepoznavanje lica koji sadrži i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade podataka o ličnosti posetilaca novosadske pijace. Tenderom je posao pripao firmi "Neo inženjering", jedinom ponuđaču, po ceni od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om, a celokupni sistem nadzora sada je operativan na Futoškoj, Limanskoj i Najlon pijaci, piše u saopštenju Stranke slobode i pravde Novi Sad koje prenosimo u celosti.

Pomenuta oprema za prepoznavanje lica predviđena je za obradu podataka u vezi sa sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih dela i prekršaja. Pored pitanja zašto je ovakav video nadzor potreban novosadskim pijacama, nameće se i zaključak da biometrijski nadzor njihovih korisnika predstavlja elementarno narušavanje privatnosti sa drastičnim posledicama po prava i slobode ljudi. Naglašavamo da biometrijska obrada podataka o ličnosti u javnim prostorima nema pravni osnov i da svako suprotno ponašanje nosi krivičnu odgovornost učinioca.

Naprednjačka vlast prošlog meseca neuspešno je pokušala da uvođenjem u proceduru Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima dozvoli masovan nadzor građana u javnom prostoru na teritoriji Srbije. Ipak, građani Srbije i Novog Sada ne prihvataju propagandne narative kontrolom opsednutog režima. Niko ne želi da bude na meti stranke kojoj je "nadzor" u krvi, pa tako i povlače crvenu liniju po pitanju dozvole zadiranja u lični život. Zato je ovo ozakonjenje ostalo samo u domenu pokušaja.

JKP "Tržnica" potvrdila je da je nabavila ovakvu opremu, ali i istakla da se napredne funkcije sistema kontrole neće koristiti, mada malo ko u to zaista veruje. Naprednjački čelnici našeg grada i rukovodioci javnih preduzeća nebrojeno puta su izigrali poverenje Novosađana i Novosađanki, a ovaj potez JKP "Tržnice" prvi je korak u daljem postavljanju pametnih kamera širom grada.


- Novi Sad se ovim postupanjem otvoreno uvodi u orvelovski scenario. Više nema garancije da SNS neće prvom prilikom zaviriti u privatnost gradjana Novog Sada. Pitamo gradonačelnika Miloša Vučevića zašto se u Novom Sadu gaze građanska prava - istakla je predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad dr Danijela Grujić.

GrO Stranke slobode i pravde zahteva da JKP "Tržnica" hitno ukloni iz javnog prostora novi sistem video nadzora, a Miloša Vučevića da obelodani koja je prava namera u vezi sa nadziranjem i kontrolom svih građana Novog Sada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati