Srbija

S. M.

02. 06. 2021. 14:38 5

Firma rekonstruiše trgove u Nišu i Leskovcu, a nalazi se na CRNOJ LISTI

Niški Trg kralja Milana i leskovački trg, kao kapitalni projekti u ovim gradovima, odavno je trebalo da se završe, jer su svi rokovi probijeni, ali, nažalost, oni se još grade. Oba su putem tendera data lazarevačkoj firmi “Bauwesen” koja je izvođač. I pored najava i jednog i drugog gradonačelnika da će raskinuti ugovore, to se nije desilo, a ni neće.

Isti izvođač je dobio i posao, naravno na tenderu, za rekonstrukciju pruge Prokuplje - Merdare, a rok za završetak je tri meseca. Ne bismo da prejudiciramo, ali ako se ona bude radila kao trgovi, pitanje je kada će da se završi. Niški Trg kralja Milana danas se rekonstruiše skoro 460 radnih dana. Iz gradskog budžeta za ove radove izdvojeno je 525 miliona dinara, prema dostupnim podacima do kojih smo došli, a leskovački je započet novembra 2019. godine i za radove je izdvojeno iz budžeta grada 223 miliona dinara.

Kraj radovima se i ne nazire.

U oba slučaja, gradonačelnici su najavljivali da će raskinuti ugovore sa izvođačem, ali je sve ostalo na rečima. Lazarevačko preduzeće “Bauwesen”, već godinama radi milionske poslove za državu. Primera radi, ono je radilo na proširenju trolejbuske mreže do Dunavske ulice u Beogradu, rekonstrukciju trga u Lazarevcu, pasarelu kod Ade, probijanje pružnog nasipa na Novom Beogradu, odnosno izgradnju nadvožnjaka, a bilo mu je ponuđeno da radi i kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu.

Ono što je zanimljivo je da se ovo preduzeće nalazi na crnoj listi Uprave za javne nabavke. Osnovano je 2007. godine, a 2014, sa svojim nenovčanim ulogom od 32.175.438, 61 dinara vlasnik postaje izvesni Borivoje Trifunović. Kako je pisao portal Pištaljka, firma koja danas posluje pod imenom "Bauwesen" osnovana je 2007. kao "Las krivaja". Tri meseca kasnije menja ime u "No 2 džoker".

Tada se menjaju i osnivač i direktor, i u preduzeće ulazi Dejan Živanović.

On 2010. menja ime kompanije u "Bauwesen".Od 2014. godine opet se menja osnivački akt, te ulazi Trifunović, a Živanović koji je 2011. godine bio hapšen za aferu “Kolubara” tada napušta preduzeće. Od tog momenta do danas direktor je Aleksandar Kovačević, ali ograničen sa supotpisom osnivača Borivojem Trifunovićem, koji je u više navrata ranije, kako su preneli mediji, osuđivan za krivična dela u oblasti privrede.

Ono što nismo uspeli da saznamo je kako pored svega i dalje rade ozbiljne poslove po Srbiji. Pismenim putem obratili smo se i nadležnima u preduzeću.

Čekamo odgovore...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati