CINS: Let iznad Uvca nije bio prijavljen? | Srbija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

CINS [ Izvor: Beta ]

13. 11. 2020. 17:43 8

CINS: Let iznad Uvca nije bio prijavljen?

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije ni posle inspekcijskog nadzora nije utvrdio ko je 24. jula helikopterom leteo iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac i time ugrozio mladunce zatštiene vrste ptica - beloglavog supa, saznaje CINS.

Iz Direktorata i Kontrole letenja ne isključuju mogućnost da taj let nije bio prijavljen.

Helikopter je tada letom iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac (SRP Uvac) uznemirio mladunce beloglavog supa zbog čega je sedam ispalo iz gnezda.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je pisao u oktobru da ni dva meseca kasnije nije bilo poznato ko je upravljao letelicom. Kako se sada čini, nadležni neće ni moći da utvrde ko je leteo, smatra CINS.

Pošto je SRP Uvac 4. avgusta prijavio taj slučaj, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je započeo vanredni inspekcijski nadzor, navodi se u odgovoru te službe CINS-u. Dostavljena je izjava rukovodioca čuvarske službe rezervata da se let helikoptera dogodio 24. jula posle 18 časova.

Inspektori Direktorata su od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) tražili planove letenja za vazduhoplove koji su leteli tog dana u centralnoj i jugozapadnoj Srbiji - širem reonu SRP Uvac, radarske slike za te letove, audio-zapise komunikacije kontrolora letenja i pilota.

Uzete su izjave kontrolora letenja i pilota helikoptera čije su rute letenja bile najbliže SRP Uvac.

Ipak, naveo je Direktorat, na osnovu raspoloživih podataka nije bilo moguće utvrditi koji vazduhoplov je u navedeno vreme nisko leteo iznad SRP Uvac.

S obzirom na to da su iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije CINS-u ranije rekli da nisu izdavali uslove za letove iznad SRP Uvac, iako su letovima ti uslovi bili neophodni, od SMATSA-e su tražili ko je sve u prethodnih godinu i po dana leteo iznad te teritorije.

Kontrola letenja se na početku odgovora ogradila da nije obavezna da podatke o uslugama u vazdušnoj plovidbi čuva duže od 30 dana od kada je usluga pružena, ali su za CINS rekli da je od 20. jula do 4. avgusta godine podneto više planova leta za vazduhoplove kojima se planiralo letenje u oblsti Rezervata Uvac.

Ipak, podatke o kome se radi, SMATSA nije dostavila, zbog čega se CINS žalio Povereniku za informacije od javnog značaja.

- Uzimajući u obzir i mogućnost da se niski let iznad SRP Uvac mogao odvijati i od strane pilota koji nije podneo plan letenja ili nije pilot civilnog vazduhoplova, nije bilo moguće izvršiti identifikaciju vazduhoplova i utvrditi identitet pilota koji su prekršili pravila letenja i time ugrozili staništa zaštićenih životinjskih vrsta - piše u odgovoru Direktorata CINS-u.

CINS je pokušao i od SMATSA-e da dobije više podataka i odgovorili su da su, na dan spornog leta, iz okoline Beograda u pravcu jugozapadne Srbije poletela dva helikoptera.

Ali su ukazali da je "uvidom u planove leta za ova dva helikoptera utvrdjeno da nijedna od njihovih ruta ne prolazi kroz Specijalni rezervat prirode Uvac".

SMATSA je takođe odgovorila da ne isključuje mogućnost da je neko bez obaveštavanja Kontrole letenja i bez podnetog plana leta leteo u oblasti rezervata Uvac, na visinama ispod kojih ne postoji prekrivanje radarima SMATSA-e.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Kerala, Indija

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati