Srbija

[ Izvor: NIN ]

30. 06. 2022. 16:39 3

Selo gori, a vlasti se češljaju

Da li u svetlu fenomena urbanizacije Zlatara, sve više nalik zlatiborskom primeru, treba očekivati turizam poput onog u šljaštećem Las Vegasu, usred pustinje? I ko će od toga imati koristi, jer zaštićena flora i fauna sigurno neće, piše nedeljnik NIN u novom broju.

Pomisao na Uvac većinski stvara idiličnu sliku ukleštenih meandara nekad reke, danas jezera što krivuda među strmoglavim liticama Zlatara, nad kojima jezdi beloglavi sup, kakav je prizor ovekovečen na reklamnim fotografijama. Zbilja podrazumeva svedeniju krivulju, kao i redukovan nivo šireg dela jezera, presahlog zbog povećane proizvodnje električne energije u tamošnje tri hidroelektrane Drinsko-limskog sistema.

Vodostaj je još drastičnije opao u Zlatarskom jezeru, dok je Radoinjsko jedino puno od tri karike akumulacije, koje su skupa i u sastavu Specijalnog rezervata prirode Uvac.

- Ali, za to su ona i pravljena - reći će domaći, navikli na slične promene kad god državi struja ustreba u većoj količini. Došljacima ipak izaziva zebnju okolno stenje sa povećanim brojem "godova", nad površinom već mesecima, donekle i zbog ovogodišnje suše.

Lokalce - konkretno žitelje Akmačića kod Nove Varoši, mahom više zanima kvalitet pijaće vode, nekad ugrožen mlekarama, klanicama, pilanama, kako se pretpostavljalo, ali i divljom gradnjom, koja se nepobitno širi poput kuge. I kojoj, na nesreću, prostor da buja daje prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge nadležne, kao i raskorak između starog i novog stepenovanja zaštite zona Rezervata.

Posebne karakteristike ovog kraškog predela na jugozapadu Srbije uočene su odavno, a primetio ih je i beloglavi sup, ovde svijajući gnezda. Кako su sredinom prošlog veka supovi bili masovna kolateralna šteta lova, stara je država preduzela prve korake u njihovoj zaštiti 1971/72, ali istovremeno otpočela i izgradnju brane na Rastokama, što tim moćnim pticama nije odgovaralo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati