Srbija

S.M.

06. 11. 2020. 12:02 15

ŠTRAJK U "GEOXU" Radnici u Vranju obustavili prozvodnju! (VIDEO)

Tri stotine radnika prve smene vranjske fabrike obuće "Geox" danas je obustavilo proizvodnju, protestujući zbog uslova u kojima rade. Spontani štrajk radnika započeo je u pogonu Montaža, a radnici su nezadovoljni jer im italijanski poslodavac nije isplatio prekovremeni rad, a produžio je radno vreme i, kako kažu, onima koji su na bolovanju kasni isplata. Neki radnici koji ne rade zbog zbog kovid- 19, kako tvrde, nisu dobili platu. U fabrici ćute.

- Apsolutna podrška radnicima „Geox“. Kao lekar bila sam u prilici i to više puta, da mi na pregled dođe radnik sa povredom koju je zadobio na poslu ili se razboleo, ali ne sme da koristi bolovanje iz straha od otkaza - kaže doktorka Mirjana Ilić Stošić.

Ona poručuje radnicima da svakog dana sebi ponavljaju istu rečenicu: "Ja nisam ničiji rob i moj život vredi isto toliko koliko i život svakog onog ko me nipodaštava i maltretira!“

Ova fabrika, koja je dobila apsolutno sve subvencije države otvorena je 2016. godine. Po podacima ima 1. 200 radnika, a prosečna plata u njoj nije veća od 35.000 dinara. Zaposleni, prema njihovim svedočenjima, trpe svakodnevno torturu. Probali su da formiraju i sindikat, ali nisu uspeli, jer je pritisak vodećih u fabrici bio prevelik. 

Kako su nam rekli, glavnu reč u fabrici vode naprednjački kadrovi, koji "ne poznaju posao" i kako bi ugodili vlasniku "maltretiraju radnike". Koliki je strah pokazuje i to da niko ne sme javno imenom i prezimenom da kaže u kakvim uslovima rade. 

Nismo uspeli da dobijemo odgovor od nadležnih, jer na zvaničnom sajtu fabrike ne postoji kontakt?! 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati