Srbija

S. M.

27. 08. 2020. 07:05 1

MULJAŽA SA ASFALTOM U BLACU Proverava se privatnik, a sadašnji predsednik potpisao izveštaj

Uređenje 15 kilometara puteva u opštini Blace je pod lupom, jer se sumnja da za ove radove nije isporučena prava količina recikliranog asfalta, a naši sagovornici tvrde da nisu umešani u to. Reč je o isporuci i radovima koji su obavljeni tokom juna ove godine, neposredno pre poslednjih izbora koje je opozicija bojkotovala, a sporna je težina kamiona koji su prevozili taj asfalt.

Naime, u mernim listovima za jedan isti kamion pojavljuje se u istom dana drugačija težina, a samim tim i količina utovarenog recikliranog asfalta. Tako je u zvaničnom dokumentu kamion sa registarskom tablicom koja je poznata redakciji u 12, 23 časova tokom prvog merenja prazan težio 7. 420 kilograma, a dva sata kasnije, odnosno u 14,23 časova taj isti kamion je imao težinu 10. 460 kilograma bez tereta.

Sa teretom kamion je tokom prvog merenja težio 44. 640 kilograma, a kod drugog merenja 45. 860 kilograma. Ono što je važno i što je izazvalo pometnju je da kamion ne može da menja svoju osnovnu težinu koja je upisana u saobraćajnoj dozvoli za to vozilo.

Merenje je obavljeno na privatnoj benzinskoj pumpi u Prokuplju, a kamioni pripadaju privatnom preduzeću „Metalplast“ iz Blaca i njih je angažovalo Javno komunalno preduzeće „Blace“ kao podizvođača za transport i ugradnju tog asfalta. Naručilac posla bila je Opština Blace. Vrednost ugovora je bila 3,4 miliona dinara, odnosno 2,4 miliona za prevoz i milion dinara za ugradnju tog asfalta, koji je blačka opština dobila na poklon od Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

- Tačno je da se pojavila sumnja i na nju su nam ukazali i doskorašnji predsednik opštine Milan Ćurčić i načelnik Opštinske uprave Suzana Veljović, pa smo formirali komisiju da ispita te navode. Zatražili smo od privatnog preduzeća, da nam dostavi dokumentaciju o težini kamiona iz saobraćajne dozvole i sve što je potrebno. Kao direktor preduzeća, moram da zaštitim preduzeće, posredno i lokalnu samoupravu koja je naručilac - kazao nam je direktor JKP „Blace“ Darko Kuzmanović.

Prema našim saznanjima, ovo preduzeće je tokom dvadesetak dana prevozilo i postavljalo taj asfalt i zvanično je imalo 198 tura. Oni su posao dobili putem javne nabavke, a tada tehnički direktor u JKP „Blace“ Ivan Burgić, koji je pre par dana odlukom odbornika lokalne skupštine u kojoj SNS ima apsolutnu vlast, imenovan za predsednika ove opštine, bio je lice zaduženo za sprovođenje i kontrolu tog posla. On je u svom izveštaju, koji je dostavljen lokalnoj samoupravi, između ostalog napisao da je ugovor u potpunosti ispoštovan.

- Pošto je u toku rad komisije koja ispituje eventualne propuste u vezi transporta i ugradnje struganog asfalta ne bi bilo korektno da dajem bilo kakve izjave jer bi mogle biti protumačene da preko njih utičem na rad komisije - rekao je Burgić za naš portal.

Ključno je bilo da li je on proveravao papire koje je dobio od privatnika?

Vlasnik privatnog preduzeća „Metalplast“ Dragan Pavlović, koji je u ovom novom sazivu lokalne skupštine postao i odbornik SNS kaže da je sve urađeno tačno prema ugovoru koji je potpisan.

- Sačekaću ipak nalaze komisije koja je formirana. Takođe može da se desi da smo čak i više asfalta prevezli, ali zaista neću ništa da kažem do izveštaja. Za mene je validno da se proceni koliko je tog asfalta ugrađeno u putevima koji smo radili i to će biti dovoljan dokaz da smo uradili sve po zakonu - kazao je Pavlović.

Na naše pitanje o različitoj težini istog kamiona, on je odgovorio da je ona nebitna, već je važna količina asfalta koja je dovezena i upotrebljena.

Sve se sada svodi na formiranu komisiju, a ukoliko se dokažu tvrdnje, po proceni šteta prema lokalnoj samoupravi, jer je ona morala da plati i PDV je nekoliko miliona. Ono što je osnovno pitanje je da li tadašnje lice za kontrolu posla, a sadašnji predsednik opštine, koji je i u period od 2014. do 2016. godine bio prvi čovek Blaca Ivan Burgić sa sadašnje pozicije može da eventualno odustane od rasvetljavanja činjenica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati