Region

[ Izvor: Poslovni.hr ]

22. 09. 2024. 07:01 5

Ko u zgradi bude uradio ove stvari - loše mu se piše

Hrvatski sabor raspravljaće u četvrtak o predlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada, koji je izazvao veliko interesovanje javnosti. Naime, namerava se da se ograniči pretvaranje stanova u turističke apartmane, kao i drugi oblici kratkoročnog najma.

Vlasnicima koji žele da prenamene svoje stanove ubuduće će biti potrebna saglasnost 80 odsto suvlasnika zgrade.

Prema podacima nadležnih institucija, 40 odsto ukupnog stambenog fonda u Hrvatskoj ne koristi se za stanovanje. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati prvobitnoj i prvobitnoj nameni, naglasio je resorni ministar Branko Bačić.

Zakonom, koji je predložila Vlada, uvodi se novina po kojoj će sve zgrade sa tri i više spratova moći da ugrade liftove po posebnom programu, pri čemu će država učestvovati sa 33 odsto vrednosti ugradnje. Takođe, s obzirom na stanje fasada u gradskim centrima, na isti način biće uređeno i Vladino sufinansiranje obnove tih fasada.

Propisane su kazne za vlasnike stanova koji samovoljno zatvaraju balkone, prave nadstrešnice ili postavljaju klima uređaje na fasadu.

Parlament će se u četvrtak izjasniti o izmeni Zakona o građevinskoj inspekciji, kojom će se u zaustavljanju nelegalne gradnje uključiti 882 opštinska redara zaposlena u organima gradova i opština. Oni će dobiti određena ovlašćenja da odmah intervenišu i zaustave gradnju, naplate zakonom propisanu kaznu i o svemu obaveste Inspektorat.

Vlada se na ovakav predlog odlučila s obzirom na to da građevinski inspektori, kojih nema više od 70, ne mogu kvalitetno da pokriju taj prostor u smislu da brzo intervenišu na samom početku divlje gradnje.

Oba zakonska predloga dolaze u parlament na prvo čitanje, kao i izmene i dopune Zakona o komunalnoj privredi, o kojima će se takođe raspravljati u četvrtak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati