Region

[ Izvor: Mediji ]

15. 07. 2024. 14:00 2

Požar u Severnoj Makedoniji ne jenjava: Srbija šalje pomoć (VIDEO)

Dva turska aviona "er traktor" i jedan helikopter doleteli su ovog ponedeljka u Severnu Makedoniju kao pomoć u gašenju požara koji su zahvatili zemlju.

Direktor Centra za upravljanje krizama Severne Makedonije Stojanče Angelov objavio je na Fejsbuku da su dva turska protivpožarna aviona i jedan helikopter rano jutros sleteli na aerodrom u Skoplju. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija poslati pomoć.

Istakao je da je veliki požar na planini Serta, koji je izbio pre nekoliko dana, još aktivan na tri tačke - na teritoriji opština Štip, Negotino i Konče.

- Pored tog požara imamo još jedan težak požar na teritoriji opštine Novo Selo, u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom, na planini Ogražden - rekao je Angelov.Dodao je da će danas fokus biti na ta dva požara i istakao da je reč o izuzetno teškom terenu gde je bujna vegetacija koja otežava kretanje ljudi tako da je veoma teško doći do žarišta.

Ti požari se, prema rečima Angelova, gase iz vazduha i sa zemlje značajnim brojem vatrogasaca, predstavnika lovačkih društava, lokalnog stanovništva i pripadnika Vojske i Jedinice za brzo raspoređivanje MUP-a.

Dva turska "er traktora" zajedno sa dva ista aviona Uprave za zaštitu i spasavanje intervenisaće na požarištu u opštini Novo Selo, a policijski helikopter je već rano jutros počeo da gasi požar na planini Serta, a očekuje se da će mu se uskoro pridružiti i vojni helikopter i turski helikopter, rekao je Stojanče Angelov.

Dačić: Stigao zahtev za pomoć iz Severne Makedonije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je iz Severne Makedonije telefonom stigao zahtev za pomoć zbog velikog broja požara koji su izbili na teritoriji te zemlje.- Nismo još dobili zvanično, ali smo telefonski razgovarali. Zatražili su iz Severne Makedonije da im pomognemo što se tiče gašenja požara. Ima takvih zahteva i iz Republike Srpske. Ja mislim da mi imamo dovoljno kapaciteta da u isto vreme pomognemo u dve države, u humanoj akciji gašenja požara - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da će Srbija poslati helikoptere za gašenje požara, i dodao da ne želi da to bude ocenjeno kao slanje helikoptera zbog ostvarivanja vojne dominacije.

Vlada Severne Makedonije proglasila je juče kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje. Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski je najavio je da će toj zemlji uskoro stići pomoć u borbi protiv požara od Srbije, Slovenije, Crne Gore i Turske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati