Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

06. 09. 2024. 14:58 15

Dačić: Nijedan demonstrant protiv Rio Tinta nije povređen

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je od 28. juna do 1. septembra u 64 grada i opštine bilo 99 javnih skupova protiv "projekta Rio Tinto", a da je policija fizički intervenisala samo dva puta, pri čemu nijedan demonstrant nije povređen.

- MUP je postupao profesionalno, samo u dva slučaja upotrebljena je fizička snaga, u Loznici i Beogradu, bez posledica i povređivanja učesnika protesta. Sedmog jula u Loznici, kada je oko 50 aktivista blokiralo prugu Loznica - Mali Zvornik i nisu hteli da se pomere pa su ih pripadnici MUP-a potisnuli na pet metara od pruge, a tada je osam policajaca zadobilo lake povrede. Nije zabeležen ni jedan slučaj povređivanja građana - rekao je Dačić na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Podnoseći Izveštaj MUP-a u vezi sa projektom Rio Tinta u periodu jun - avgust 2024, Dačić je dodao da su u Subotici uhapsili četiri lica jer su pozivala na nasilje i nerede, i pomenuo protest u Beogradu kada je blokirana pruga, te su trojica privedena i procesuirana po skraćenom postupku.

Rekao je da je na beogradskom protestu blokiran most Gazela, kada je došlo do saobraćajnog udesa, a vinovnik je sutradan uhapšen i u pritvoru je od tada.

- Ukupno 38 lica privedeno je, a pritvor je određen samo za dva lica - jedan u Subotici koji savetovao na mrežama kako da se napadne policija, i ovaj vozač sa "Gazele" - rekao je Dačić i više puta ponovio da je pravo na okupljanje garantovano zakonom.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta dobacio je da MUP treba da aktivistima vrati telefone i kompjutere, na šta mu je predsednik Odbora Milovan Drecun izrekao opomenu.

Pošto je Jovanović i dalje dobacivao, Drecun je izrekao meru udaljenja sa sednice i pozvao obezbeđenje da izbaci Jovanovića iz sale, na šta je poslanik rekao da Drecun ne treba da preti, već da ga odmah izbaci.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja tražila je prekid sednice ukoliko nema uslova da se diskutuje i rekla da se oseća kao da "sedi u pečenjari" gde se dobacuje, a taj koji dobacuje "nije ni član odbora".

Drecun je rekao da će sačekati obezbeđenje da sprovede njegovu odluku, ali obezbeđenje nije došlo i Jovanović je ostao u sali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati