Region

[ Izvor: Blic ]

11. 06. 2024. 05:57 2

Letujete u Hrvatskoj - spremite DEBELE novčanike

Kako se bliži leto tako se u istarskim turističkim središtima sve više dižu cene hrane i pića, i to u odnosu na prošlogodišnje poprilično visoke cene.

Već je uobičajena cena od dva evra po kuglici sladoleda, i niko se niti ne seća kada je bila niža. Mnogi ugostitelji čak kažu da će i tu cenu dizati. Cene pak velikog makijata u Rovinju i Poreču dostigle su plafon - 3,5 evra, dok je espreso oko 1,80 evra.

U Puli je pak najviša cena jedne velike kafe s mlekom oko 2,30 evra u centru grada. Čista zarada, rekli bi sami ugostitelji. Ista je priča i s Aperol Špricom, pićem koje se praktički najviše konzumira leti na obali.

Realno, cena decilitra penušavca ili proseka, decilistra mineralne i nešto aperola nije neka stavka, no ovo narandžasto piće drži svoju cenu jer je traženo. Košta od šest do čak 11 evra!

Cene porcije pomfrita kreću se oko 5 evra, a cene ćevapa nikad nisu bile veće - idu i do 18,90 evra ili preračunato u kune to je 119 kuna! Već smo se naviknuli i na visoke cene pice, piše Jutarnji list. One se u ova tri turistička grada kreću od najniže 9 evra za margaritu pa nadalje.

Burgeri su pak posebna priča. Ovo jelo je poprilično traženo pa mu se cena u Rovinju kreće i do vrtoglavih 18 evra. A najveća razlika između Poreča, Rovinja i Pule je upravo u ceni kafe.

U Puli se u centru grada još uvek cene velikog makijata nisu popele na 3,5 evra što je u Poreču i Rovinju u centru postalo normalno. Čak se više niko na tu cenu ni ne žali.

S druge strane, u Puli ćete naći najskuplji sladoled - košta od 2 do 3,5 evra po kuglici.

- Ne znam što da vam kažem zašto su te cene kafe visoke. One su takve možda u centru grada, na periferiji su manje. Činjenica je da je cena nabavke išla gore i da su ugostitelji skladno tome povećavali cene - kaže Vilijam Radešić iz Saveza ugostitelja Poreča.

Ističe da će dobar deo ugostitelja u glavnoj sezoni još dizati cene, iako ni sam nije siguran je li to pametno raditi ili ne.

- Sada za Duhove bilo je puno gostiju u Poreču, pa smo očekivali i nešto veći promet. No, on nije bio u skladu sa gužvama u gradu. Čini nam se da dosta turista šeta i obilazi šoping centre. Ljudi su postali osetljivi na cene u Hrvatskoj. Kod nas će cene ostati kao lani - kaže ovaj ugostitelj.

Smatra da neće raditi oni koji budu preterivali jer će gosti ove godine posebno paziti na potrošnju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati