Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

24. 06. 2024. 16:26 6

Hrana u Srbiji DUPLO SKUPLJA nego u Turskoj

Kad god neko otputuje u inostranstvo, makar i u susedne zemlje, gotovo neizostavan deo tog putovanja bude poređenje cena sa onima u našoj zemlji. I skoro svaki put se to poređenje završi zaključkom - cene su slične, ako ne i niže u odnosu na Srbiju. A da li je zaista tako?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, predstavljenim u najnovijem izdanju publikacije Trendovi, u prvom kvartalu 2024. godine, hrana u Srbiji bila je skuplja nego u Turskoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumuniji, Poljskoj i Bugarskoj, a na približno sličnom nivou sa Albanijom i Mađarskom.U poređenju sa prosekom EU-27, cene hrane u zemljama Evropske unije u proseku su više od Srbije za oko devet odsto, dok je u Turskoj hrana skoro duplo jeftinija nego u našoj zemlji. Međutim, iako hrane košta više u većini zemalja Evropske unije, po ceni odeće i obuće Srbija je na približno istom nivou sa mnogim zemljama EU, poput Belgije, Nemačke, Irske, Grčke, Italije, Hrvatske, Austrije, Holandije…, dok su od nas jeftinije Turska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Portugal, Slovenija.

- Po cenama u obrazovanju, među najjeftinijim smo zemljama u Evropi, a jeftiniji od nas su još samo Albanija i Turska, dok je prosek cena zemalja EU u obrazovanju viši od Srbije oko 4,4 puta. Po cenama u ugostiteljstvu, Srbija je bila među najskupljim u regionu zemalja Balkana i Jugoistočne Evrope (Severna Makedonija, Albanija, Turska, Crna Gora, BiH, Rumunija i Bugarska) u proseku za oko 17 odsto - navode iz RZS, a prenosi Biznis.rs.Pored pomenutih oblasti, u ovoj analizi posmatrane su i cene stanovanja (stan, voda, električna energija, gas…), zatim cene nameštaja i pokućstva, kao i tehničkog održavanja stana, zatim zdravstva, transporta, komunikacije, rekreacije i kulture. Kada su u pitanju troškovi stanovanja, gde se posmatraju cene stana, vode i električne energije, u trendovima se navodi da je malo zemalja koje su jeftinije od Srbije. To su Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Turska. Cene približne onima u našoj zemlji su u Albaniji i Poljskoj.

Govoreći o cenama nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana, od Srbije su jeftinije Turska, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Poljska, Mađarska i Bugarska. Cene u zdravstvu u odnosu na Srbiju niže su u Turskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Rumuniji. U Bugarskoj su one na skoro istom nivou kao i u Srbiji, dok su u ostalim analiziranim zemljama ove usluge skuplje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati