Kultura

Predrag Đukanović

13. 01. 2020. 07:34 0

Mećavnik 13. put centar srpske i svetske kulture

Potaknut idejom da na jednom mestu spoji velika imena kinematografije sa nepoznatim autorima, koji će verovatno jednoga dana biti u ulozi drugih, guran voljom da Srbija, makar na pet dana u godini, bude centar kulturnog zbivanja u svetu, Emir Kusturica ponosno ove godine stoji ispred 13. po redu "Kustendorfa", koji počinje danas.

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu takmičiće se 21 film, domaćih i stranih autora, dok će biti prikazano 17 kratkometražnih i četiri dokumentarna filma. Kako je sam Kusturica najavio, ovaj "baksuzni" 13. po redu, "Kustendorf" će biti posvećen isključivo autorima.

Nije džabe Kusturica evocirao uspomene sa svojih početaka u svetu filma, pa je dočarao značaj autora kroz priču o Akiru Kurosavi, koji je sekvence u filmovima pravio po otkucajima srca. Iako su i dosadašnji festivali na Mećavniku obilovali iznenađenjima u organizacionom smislu, upravo zbog vraćanju korenima filma, samom autoru, njegovom pečatu i njegovoj viziji filma, od ovogodišnjeg "Kustendorfa" se mnogo očekuje. 

Međunarodni žiri "Kustendorfa" čine Paolo Virci, italijanci reditelj, pisac i producent; Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista, kao i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Kao i svake godine, Mećavnik će okupiti velika filma, pa će put Mokre Gore stići italijanski glumac Ecio Gređo, francuski reditelj Dejvid Elhofen, kao i glumac Miloš Biković. U okviru programa "Savremene tendencije", svoje filmove predstaviće reditelji Karim Ajnuz, Nadav Lapid, Džoni Ma, Amžad Abu Alala, Mehi Barsaui, Tijago Gvedes.

Festival će predstaviti i nove autore, pa će prisutni imati priliku da pogledaju film Milene Grujić iz Srbije "A.S.(25)", zatim film "Svi smo mi mornari" peruanskog reditelja Migela Anhela Mouleta, kao i filmski projekat Ivana Markovića i Vua Linfenga "Od sutra počinjem da" koji je snimljen u produkciji Srbije, Kine i Nemačke.

Retrospektivu velikana biće posvećena kultnom reditelju Puriši Đorđeviću kroz njegove filmove "San", "Jutro", "Podne" i "Kros kontri", kao i italijanskom reditelju Paolo Virciju.

"Kustendorf" će kao i svake godine biti obogaćen i muzičkim programom, a dešavanja sa ovogodišnjeg festivala možete pratiti na Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati