Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 06. 2024. 16:37 7

Ukinuta oslobađajuća presuda policajki Petrović, sledi novo suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda u Valjevu kojom je policajka Katarina Petrović oslobođena krivice za odavanje tajnih podataka u vezi sa istragom koja je vođena protiv Nikole Petrovića, kuma predsednika republike Aleksandra Vučića, a koji je svojim skupocenim "mercedes meklarenom" izazvao saobraćajnu nesreću u Užičkoj ulici na Dedinju i povredio dve žene. Petrovićeva je podsetimo, dostavila javnosti zvaničnu informaciju da je predsednikov kum u trenutku udesa bio pod dejstvom alkohola i kokaina, nakon čega je, u okviru režimske odmazde i organizovanog progona - pritvorena, suspendovana i optužena za odavanje tajnih podataka.

Kako se saznaje, Apelacioni sud je uvažio žalbu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu i ukinuo presudu "zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ kao i zbog toga što je "izreka presude nerazumnjiva i protivrečna razlozima datim u obrazloženju presude", navodi Nova.rs.

Sud je takođe naveo da zbog svega toga "nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude", a potom je naložio Višem sudu u Valjevu da se suđenje Petrovićevoj ponovi.

Podsetimo, policajka iz Valjeva uhapšena je pre tačno godinu dana jer je javnosti učinila dostupnim nalaz veštačenja kojim se potvrđuje da je kum predsednika Nikola Petrović skupocenim automobilom "meklaren" (vrednosti oko pola miliona evra), pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene. Odmazdu je pokrenuo Sektor unutrašnje kontrole MUP, kom se na raspolaganje, kao u potpunosti nenadležno, stavilo najpre Više javno tužilaštvu u Beogradu i to Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Kako bi imali osnova da pritvore Katarinu Petrović, beogradsko VJT, na čijem je čelu Nenad Stefanović, pokrenulo je istragu zbog zloupotrebe položaja. Usled pritiska javnosti, Petrovićeva je naposletku puštena iz pritvora, da bi tužilaštvo u Beogradu podiglo protiv nje optužni predlog zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka, dela koje uopšte nije u njihovoj nadležni.

Predmet je tada, uz predlog da se Petrovićeva osudi na sedam meseci zatvora, prosleđen na nadležnost Višem sudu u Valjevu, koji je nakon postupka ocenio da Katarina Petrović nije prekršila Zakon o tajnosti podataka i oslobodio je krivice.

Presudu ukinula sudija iz slučaja "Ćuruvija"

Odluku o ukidanju presude policajki donelo je tročlano veće sudija Apelacinog suda i to u sastavu – sudije Snežana Jovanović kao predsednice veća, kao i članova veća sudija Dragoljuba Albijanića i Zdravke Đurđević.

Sudija Jovanović u Apelacionom sudu postupa od 2023. a izabrana je neposredno nakon što je posle osam godina okončala prvi, a potom i ponovljeni prvostepeni postupak protiv nekadašnjih šefova Resora državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Jovanovićeva je iz dva navrata okrivljenima izricala zatvorske kazne od ukupno 100 godina, ali su joj obe presude ukinute, a slučaj naposletku, na zaprepašćenje domaće i svetske javnosti, rešen pravosnažnim oslobađajućim presudama.

Zanimljivo je da je sudija Jovanović napredovala na višu funkciju neposredno nakon što joj je taj isti Apelacioni sud ukinuo presudu u slučaju „Ćuruvija“, pa se postavlja pitanje koji su detalji iz njene radne biografije bili ključni za napredovanje.

Iako je oba puta izrekla osuđujuće presude u slučaju Ćuruvija, ne sme se zaboraviti da je prva presuda ukinuta direktno njenom krivicom jer je flagrantno prekršila zakon kada je u izreci presude, neposrednog izvršioca Miroslava Kuraka, "pretvorila" u pomagača nepoznatog izvršioca, čime je direktno odrtedila dalju sudbinu čitavog postupka.

Nezakonito postupanje nije pratilo sudiju Jovanović samo u slučaju "Ćuruvija", budući da se kao sudija pojavljivala u brojnim slučajevima organizovanog kriminala koji su se neslavno završavali.

Članica veća već sudila u korist Vučićevog kuma

Pored sudije Jovanović, kao članica veća koja je učestvovala u ukidanju oslobađajuće presude Katarini Petrović, jeste i sudija Zdravka Đurđević, dugodišnja sudija, ali i nesuđena predsednica obrenovačkog suda. U Krikovoj bazi sudija „Prosudi ko sudi“ navedeno je da je sudija Đurđević već jednom učestvovala u postupku koji je bio povezan sa Nikolom Petrovićem.

Ona je naime bila u veću koje je osudilo na uslovnu kaznu zatvora urednika magazina „Tabloid“ Milovana Brkića zbog ugrožavanja sigurnosti Nikole Petrovića.

Takođe je bila u veću koje je donelo pravosnažnu oslobađajuću preusudu protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u slučaju "ubistva na šinama", ali i veću koje je vlasnika narko plantaže „Jovanjica “ Predraga Koluvije pustilo iz pritvora.

Takođe je radila na potvrđivanju optužnice u slučaju "Jovanjica 2", u kom su pored koluvije, optuženi pripadnici bezbednosnih struktura koji su obezbeđivali imanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati