Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

26. 06. 2024. 13:27 0

U Juri celodnevna obustava rada, štrajkači ne odustaju od zahteva

Oko stotinu radnika fabrike Jura u Leskovcu ove srede je organizovalo novi celodnevni štrajk sa ciljem da se izbore za ispunjenje svojih zahteva od kojih, kako tvrde, nemaju nameru da odustanu.

Predsednik organizacije Samostalnog sindikata metalaca u Juri Predrag Stojanović za Danas kaže da se niko iz menadžmenta te južnokorejske kompanije nije obratio zaposlenima u obustavi rada a da se pritisci na radnike koji učestvuju u štrajku nastavljaju.

- Ljudima koji su u štrajku se menjaju smene u kojima rade, postavljaju se na druge pozicije sve kako bi odustali od borbe za svoja prava i učešća u obustavi rada koju smo pokrenuli. Ranije je znatno više zaposlenih bilo uključeno u štrajk nego što je to slučaj danas, ali je pritisak poslodavca da se od toga odustane veoma intenzivan i pojedini ne mogu to da izdrže. Takođe, nadležni u državi su očito na strani poslovodstva Jure, Inspekcija rada je primera radi, prlikom provere u fabrici, do čega je došlo na naš zahtev, našla više nepravilnosti ali ipak posledica po poslodavca, bar zasad, zbog takvog ponašanja nema - ističe sagovornik.

Prema njegovim rečima, štrajkači bez obzira na ignorisanje uprave i ravnodušnosti nadležnih u državi na njihove probleme, nemaju nameru da odustanu od protesta i nastaviće sa obustavom rada do ispunjenja zahteva koje su postavili.

Stojanović kaže da će se štrajkači ove srede usaglasiti na koji način će nastaviti dalje i kada to utanače javnost će biti obaveštena o daljim koracima.

Podsećanja radi, radnici u protestu su ranije poručili da su u slučaju da njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni spremni i na mogućnost zatvaranja fabrike, kako bi na taj način onemogućili ulazak i izlazak kamiona.

Štrajkači ističu da su, nakon što su započeli obustavu rada, zaposlenima slate poruke da će u slučaju da ne dođu na posao Jura otići iz Srbije i svoju proizvodnju preseliti u Tunis, a neke trake u svoju fabriku u Nišu, da će biti proglašeni tehnološkim viškom, a da onima koji su zaposleni na određeno vreme ugovori o radu neće biti obnovljeni.

Zaposleni u Juri su ogorčeni zbog toga, posebno zato što je južnokorejska kompanija iskoristila sve subvencije na koje zakonski ima pravo u Srbiji kako bi pokrenula proces proizvodnje.

Navodno, menadžment je od zaposlenih tražio i da potpisuju izjave zbog toga što su u štrajku.

Inače, radnici leskovačke fabrike Jura, koji su obustavu rada započeli 7. juna, zahtevaju da im se plata poveća za 20 odsto, da se iznos toplog obroka sa 250 poveća na 400 dinara, kao i sređivanje toaleta sa dovoljnim količinama toalet papira i sapuna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati