Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

11. 04. 2024. 15:02 3

Zakazano saslušanje Vučićevog kuma

Nakon godinu dana sprovođenja dokaznih radnji Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da nema elemenata da se Nikola Petrović, nekadašnji direktor JP Elektromreža Srbije i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krivično goni za delo ugrožavanje javnog saobraćaja. Epilog saobraćajne nezgode koju je Petrović izazvao na Dedinju je pokretanje prekršajnog postupka, a kako Nova.rs nezvanično saznaje, njegovo saslušanje zakazano je za 22. april u Prekršajnom sudu.

Početkom marta ove godine Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da Nikola Petrović neće krivično goniti kuma predsednika Vučića zbog saobraćajne nesreće na Dedinju koju je izazvao pre više od godinu dana. U saopštenju se navodilo, između ostalog, da će Petrović odgovarati samo prekršajno, te da nije utvrđeno da je u trenutku udesa bio pijan i drogiran.

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, istog dana kada je stiglo saopštenje tužilaštva, predmet je pristigao u Prekršajni sud u Beogradu.

- Simptomatično je što u Petrovićevom slučaju, kada je reč o prekršajnom postupku, relativna zastara nastupa godinu dana od predmetnog događaja, tačnije to bi bilo 6. marta, ali je sudija pokrenula odmah postupak, tačnije 5. marta i saslušanje je zakazano za 22. april - navodi izvor portala Nova.rs.

Obrazlažući odluku, iz Prvog tužilaštva su istakli da je veštačenjem utvrđeno da se Petrovićeva alkohemija "najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila“ što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi, te da je kritičnom prilikom "alkohol bio u fazi resorpcije“. Iz tužilaštva su takođe dodali da nisu sa sigurnošću mogli da utvrde da je Petrović upravljao vozilom pod dejstvom opojnih droga.

- Postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Tužilaštvo je dodalo i pojašnjenje da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi - saopštilo je tužilaštvo.

Najzad, tužilaštvo je naglasilo da osobe koje su se nalazile u automobilu u koji je udario Petrović po nalazu veštaka "nisu zadobile povrede u sudsko medicinskom smislu“. Šteta na vozilu oštećenih, procenjena je na 200.000 dinara. Saopštenje tužilaštva značajno odstupa od policijskog izveštaja sa uviđaja koji je objavljen u javnosti. Naime, prema tom izveštaju, do nesreće je došlo 6. marta 2023. godine oko 17 časova na uglu Ulica generala Šturma i Ulice užičke u Beogradu. Nesreću je izazvao Petrović time što nije postupio po saobraćajnom znaku i ustupio prvenstvo prolaza drugom vozilu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati