Društvo i ekonomija

Vuk Cvijić/Radar

11. 04. 2024. 08:04 21

Dokumenta koja dokazuju kako su Vučićevog kuma skinuli sa kokaina

Slučaj u kome je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, izazvao saobraćajnu nezgodu, slika je današnje Srbije u kojoj se zakoni, propisi, institucije, pa i lični integritet brišu pred silom politike.

Radar je imao uvid u službena dokumenta o saobraćajnoj nezgodi 6. marta 2023. na beogradskom Dedinju, kada je kum predsednika Republike vozeći skupoceni automobil meklaren i ne poštujući prvenstvo prolaza udario vozilo u kome su povređene dve žene.

Javnost je za saobraćajni udes saznala odmah, preko sajta Nova.rs. Ali čim su slučaj kuma preuzele institucije sistema, počela su da važe pravila za privilegovane - izostalo je zadržavanje Nikole Petrovića, ređala su se sumnjiva veštačenja, počeo je progon policajke Katarine Petrović koja je otkrila da je po prijavi policije kum predsednika Aleksandra Vučića izazvao udes pijan i drogiran, predmet se prebacuje u prekršajni sud…

Kako su testiranja pomogla osumnjičenom

Krenimo redom. U prvom izveštaju, koji je sačinila policija 6. marta prošle godine, u koji je Radar imao uvid, piše da je Petrović testiran na licu mesta i da mu je izmereno 0,41 promila alkohola u krvi. Testiran je odmah i brzim testom za narkotike i bio je pozitivan na kokain. Dve povređene žene u drugom vozilu bile su negativne na oba testa.

Istog dana Petrović je odveden na VMA gde počinju neobična dešavanja. Pravila propisuju dva testiranja alkohola. Ali, urađeno je samo jedno, koje je pokazalo 0,46 promila. Za narkotike uopšte nije rađeno testiranje iz krvi, iako je uobičajeno da se ono uzima iz istog uzorka. Na narkotike je Petrović na VMA testiran jedino analizom urina, a veštaci su naveli da je imao 0,34 miligrama po litru metabolita kokaina. Nalaz na drogu potpisale su načelnica Odeljenja za toksikologiju Snežana Đorđević, načelnica Instituta za toksikologiju i farmakologiju Vesna Kilibarda i zamenica načelnice Centra za kontrolu trovanja Jasmina Vrvić Stošić. Nalaz za alkohol potpisale su doktorke Đorđević i Kilibarda.

Od tada se predmet nalazio u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, da bi više od deset meseci kasnije, 29. januara 2024, veštak specijalista sudske psihijatrije Aleksandar Milošević napisao da se alkoholemija ne može precizno utvrditi. On je, ipak, dodao da se najverovatnije kretala od 0,1 do 0,2 promila. Za kokain je konstatovao: "Jedini siguran pokazatelj dejstva ovog narkotika bila bi analiza krvi, jer on ima dejstvo dok je prisutan u krvi." A upravo to je i propušteno da se utvrdi. Naravno, to je onda bio osnov da tužilaštvo odustane od krivičnog gonjenja kuma predsednika i predmet ustupi prekršajnom sudu.

Veštaci sa dugogodišnjom praksom za Radar navode da ovako urađena testiranja nemaju upotrebnu vrednost u postupku, jer ne objašnjavaju uticaj alkohola i narkotika prilikom saobraćajne nezgode i da tako urađeni mogu samo predstavljati pomoć osumnjičenom. Specijalista sudske medicine i vanredna profesorka Medicinskog fakulteta u penziji, Ivanka Baralić Obradović, jedina je javno pristala da komentariše veštačenje nakon uvida u nalaze Nikole Petrovića. Ona kaže za Radar da ne može da prihvati ova veštačenja jer nisu urađena po principima savremene medicinske nauke i prakse.

- Osnovni propust je što nije rađen test na prisustvo psihoaktivnih supstanci u krvi. Petrović je imao metabolite kokaina u urinu, što potvrđuje da je sigurno uzimao kokain. Neverovatno je da mu u Beogradu, gde je sve dostupno, ne rade test na prisustvo psihoaktivnih supstanci u krvi, kada su već uzeli krv na analizu za alkohol. Sa nalazom kokaina u krvi znalo bi se kada je tačno i koliko je uzeo tog narkotika. U Institutu za sudsku medicinu u Beogradu postoji najsavremenija toksikološka laboratorija, u kojoj je na osnovu analiza moglo da se ustanovi kada je i koliko neko koristio drogu, kada je uzeo i u kojoj količini. Da su hteli da ti nalazi budu precizni, nadležni bi Petrovića odveli u Institut za sudsku medicinu gde bi se uradile sve neophodne analize. Nakon toga obavilo bi se kvalitetno sudskomedicinsko veštačenje - kaže sagovornica Radara.

Dugi propust je, precizira dr Ivanka Baralić Obradović, to što nije dva puta uzeta krv Nikole Petrovića u razmaku od pola sata ili najviše jednog sata, što je, kako naglašava, doktrinarni stav u svim ovakvim slučajevima. Dodaje da i studenti znaju da su za relevantan rezultat neophodne dve analize alkohola u krvi kako bi se odredila tačna koncentracija alkohola u vreme saobraćajne nezgode. „Tek sa dve vrednosti alkohola u krvi može precizno da se odredi kolika je koncentracija alkohola bila u vreme saobraćajne nezgode. Zato je nemoguće, bez dva nalaza, da se izračuna bilo koja vrednost koncentracije alkohola u krvi, pa ni ona od 0,1 do 0,2 promila, koju u svom izveštaju navodi veštak. Mislim da je to krajnje proizvoljno napisano, odnosno nije bazirano na medicinski utvrđenim činjenicama. Ovako je ekspertizna vrednost krajnje irelevantna za sud“, zaključuje dr Baralić Obradović.

Umesto zadržavanja u policiji - prekršajni postupak

Advokat Ivan Ninić, koji je pogledao sva dokumenta vezana za ovaj slučaj, govori za Radar i o brojnim drugim propustima. On navodi da celokupni događaj na najbolji način ilustruje funkcionisanje institucija u Srbiji.

- Da novinari, iste večeri, nisu saznali za nezgodu, verujem da bi policija u saradnji sa tužilaštvom sve zataškala. Pitanje je da li bi uopšte Nikola Petrović bio evidentiran u policijskim izveštajima kao vozač meklarena, već bi možda naprasno dobio ulogu suvozača. Ne treba zaboraviti da je najveća briga policije bilo pitanje foto-reporterima portala Nova.rs te večeri odakle im informacija o događaju. U vreme uviđaja Petrović svoj identitet prikriva kapom od jakne, čak i dok sedi u policijskom automobilu, a takvu ‘privilegiju’ uglavnom nemaju ostali vozači od kojih se, radi sastavljanja zapisnika, prikupljaju lični podaci nakon saobraćajne nezgode. Najbizarnija okolnost zataškavanja ovog slučaja je politička odluka da se uhapsi i suspenduje policajka Katarina Petrović kaže - advokat Ninić.

- Tužilaštvo je godinu dana tražilo način kako da ’ispegla’ slučaj i vidimo da je to, uz asistenciju veštaka, uspešno završeno. Dva dana pred nastupanje relativne zastare, što je period u kome se prekršajni postupak mora pokrenuti, predmet se iz tužilaštva seli u prekršajni sud. Istog datuma, kada u sudu primaju predmet, donose rešenje i pokreću prekršajni postupak koji sada u roku od godinu dana mora biti okončan, ali to je bacanje prašine u oči javnosti. Zašto? Naknada nematerijalne štete koju policajka Katarina Petrović može da potražuje od države za neosnovani pritvor, kao i troškovi njenog krivičnog postupka, u kome je oslobođena, koštaće državu 20 do 30 puta više od novčane kazne za prekršaj, koja preti Vučićevom kumu, a kreće se od 6.000 do 18.000 dinara. Za Nikolu Petrovića ovaj potencijalni udar po džepu - vredi koliko i skromniji tompus ili čaša vina. Dakle, ovaj režim je proizveo takvu ekonomsku i političku "elitu", koja je iznad Ustava i svih zakona i koja se grohotom smeje u lice narodu i time šalje bahatu poruku: ništa nam ne možete - zaključuje advokat Ninić.

Posledice ovog događaja za osobe sa istim prezimenom od kojih je jedna kum predsednika, a druga policajka iz Valjeva, sasvim su različite. On, koji je po izveštaju policije bio drogiran i pijan, a zatim je izazvao udes i povredio dve žene može biti samo novčano kažnjen. Protiv nje koja je postupala u interesu javnosti po cenu lične žrtve, posledice su hapšenje, pritvor, suspenzija sa posla i značajno umanjenje prihoda, kao i sudski postupak koji nije okončan nakon prvostepene oslobađajuće presude, a i disciplinski postupak koji se još vodi. Ona i dalje trpi posledice, a kum predsednika nastavlja sa aferama za koje je zajedničko pokoravanje institucija.

Opširnije kao i fotografije koje dokazuju ove tvrdnje na radar.nova.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati