Hronika

[ Izvor: Mediji ]

07. 03. 2024. 17:12 2

Puštene glasovne poruke sa Skaja na suđenju Belivuk klanu

Uvidom u dokazni materijal iz "Skaj" aplikacije, u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Emitovane su glasovne poruke koje su članovi kriminalne grupe razmenjivali tokom pripreme otmice i ubistva Lazara Vukićevića. Taj sadržaj je nakon dešifrovanja "skaj" aplikacije za zaštićenu komunikaciju francuska policija dostavila srpskoj policiji. Na osnovu dokaza sa "skaja", koji podrazumevaju ne samo glasovne i tekstualne poruke, već i fotografije ubijenih i maskriranih žrtava, članovi Belivukovog klana su uhapšeni 4. februara 2021. godine, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo dve optužnice na osnovu kojih im se sudi od oktobra 2022. godine.

U sudnici je, osim optuženih koji se i dalje nalaze u pritvoru ili se brane sa slobode, ponovo prisutno troje okrivljenih saradnika koji su sklopili sporazume sa Tužilaštvom o priznanju krivice i nagodili se na niže kazne zatvora u zamenu za istinito svedočnje o krivičnim delima koje su izvršavali oni, ali i drugi članovi klana.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić nagodio se sa Tužilaštvom na 18 godina zatvora, Bojan Hrvatin na 15, a Nikola Spasojević na 14 godina zatvora. Njihova uloga na ročištima na kojima se izvode dokazi sa "Skaja" je da potvrde i dodatno objasne ono što dokazi sadrže. Predsednica sudskog veća je na početku ročišta najavila da materijal koji će se prezentovati u sudnici sadrži šest sadržaja za gledanje i više od 200 poruka za slušanje, a sve se odnosi na praćenje ubijenog Lazara Vukićevića radi njegove otmice i ubistva.

U glasovnim porukama, prema tvrdnjama Tužilaštva, čuli su se glasovi optuženih Marka Miljkovića, Miloša i Marka Budimira, Dejana Tešića i okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina.

Bojan Hrvatin u sudnici je to potvrdio.

U glasovnim porukama čule su se instrukcije koje drugim optuženim izdaje Marko Miljković, jedan od dvojice vođa Belivukovog klana, dok ga u povratnim glasovnim porukama oni izveštavaju kuda se kreće njihova meta Lazar Vukićević i na koji način ga oni prate.

Ovo su neke od glasovnih poruka koje je, prema tvrdnjama Tužilaštva i okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina, slao Marko Miljković:

- Kada ga vežete (Lazara Vukićevića prim. aut.), daćete da mu Soprano (Veljko Belivuk, prim. aut.) i ja kažemo par reči i da se slikamo za njega.

- Super braćo, super, samo, brate, kad uđete i to skočite lepo na njega, neka ga Tajson (optuženi Nemanja Đurić, prim. aut.) uhvati odmah da nema prangiju, mada ne verujem - rekao je u poruci Miljković, a zatim u sledećoj poruci poručio "brate, samo nemojte da vas vidi (Vukićević), samo nemojte da vas izvali da ga pratite".

Svi optuženi, za koje Tužilaštvo tvrdi da su članovi kriminalnog klana Veljka Belivuka, a koji se i dalje nalaze u pritvoru, redom su ulazili u sudnicu da kažu da ne prepoznaju nijedan glas koji se čuo u više desetina glasovnih poruka. Jedini koji se nije nijednom javio za reč je optuženi Nemanja Lakićević, koji se tereti da je namamio svog kuma Zdravka Radojevića, kog je prema navodima Tužilaštva ubio Belivukov klan.

Inače, Lakićević sve vreme tvrdi da ne poznaje nijednog od optuženih u ovom postupku i negira sve za šta ga Tužilaštvo tereti. Međutim, Lakićević se i dalje nalazi u pritvoru, uprkos tome što njegov branilac uporno traži da se pusti da se brani sa slobode, navodeći da nema dokaza da je izvršio niti učestvovao u bilo kom krivičnom delu koje mu se stavlja na teret.

Optuženi koji se nalaze u pritvoru Veljko Belivuk, Marko Miljković, Marko Budimir, Senad Rešović, Vladimir Grek, Aleksandar Vučeljić, Marko Andrić, Nebojša Janković, Milovan Tadić, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Dragan Mitrović i Nemanja Đurić redom su izlazili da kažu da ne prepoznaju nijedan glas od optuženih u glasovnim porukama, kao ni glas okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina, koji je potvrdio da je i on slao emitovane glasovne poruke.

U jednom od svojih obraćanja u sudnici optuženi Miljković tražio je da se ponište sporazumi okrivljenih saradnika.

- Meni više nije jasno da li su ovo što smo čuli razgovori ili su glasovne isprave. Tužilac nas zbunjuje. Šta god ovo bilo, ovo nisu naši glasovi, a nije ni Hrvatinov. Tužilaštvo nam prikazuje ove svoje veštake, a ono što pričaju je u suprotnosti sa njegovom optužnicom. Molim da im oduzmete status saradnika - rekao je Miljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati