Hronika

[ Izvor: Vijesti.me ]

15. 04. 2024. 07:30 3

Belivuku i Miljkoviću otvorili granicu: Zašto su "pali" Katnić i Lazović?

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg pomoćnika direktora Uprave polciije Zorana Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi, a nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu je u tome pomogao.

Zbog toga su im u nedelju u zoru pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) stavili lisice na ruke. Lazović je uhapšen u Bijelom Polju, a Katnić u danilovgradskom naselju Klikovače.

Obojicu je u nedelju uveče u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) saslušao specijalni tužilac Miloš Šoškić.

To tužilaštvo Lazovića tereti da je formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Katnić, ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar, koji je slobode lišen u julu 2022. godine.

Jedan od branilaca nekadašnjeg tajnog agenta, advokat Zoran Piperović, kazao je nakon saslušanja da je Lazović negirao krivicu, ali da nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca.

Dodao je da Lazoviću na teret stavljaju stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a da Katnića terete da je postao član te navodne kriminalne grupe.

Istraga

Istraga protiv Katnića i Lazovića otvorena je zbog sumnje da su počinili krivično delo stavaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja u predmetu skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima krajem decembra 2020. godine.

Tokom te istrage crnogorskim istražiteljima dostavljeni su transkripti sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, u kojima se Petar Lazović hvalio šefovima kavačkog klana Radoju Zviceru i Ljubu Miloviću da je Duška Roganovića uspeo da "izvuče" iz predmeta.

- Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao. Ono što si još davno rekao što može da mu se pomogne. A tima oko njega biće hapšenja, može svaki dan, to je do tužioca već par meseci se vuče - napisao je Lazović šefu kavčana 27. novembra 2011. godine.

Dan kasnije Zvicer je o tome porukom obavestio Slobodana Kašćelana: "Završio sam Dulu da ga ne hapse", napisao mu je i dobio odgovor - "Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj bože".

Zbog prikrivanja Roganovića i više članova kavačkog klana, SDT je već ranije optužilo nekadašnjeg specijalnog tužioca Čađenovića.

Terete ga da je i 3. decembra 2020. godine Roganoviću "pribavio korist". Petar Lazović tog dana Zvicera je porukom obavijestio da Roganovića "neće hapsiti jer je tako dogovoreno".

Hapšenje i pretresi

Službenici Specijalnog policijskog odeljenja, kojim rukovodi Predrag Šuković, u nedelju su u sklopu jednog od najvećih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu pretresali objekte Lazovića i Katnića na više lokacija u Crnoj Gori.

Za ovaj ponedeljak je planirano da nastave sa pretresom kuće dugogodišnjeg tajnog policajca u podgoričkom naselju Zabjelo.

Nakon što su u zoru policajci počeli da pretresaju imovinu kako bi, eventualno, pronašli tragove izvršenja krivičnih dela, iz SDT-a, kojim rukovodi Vladimir Novović, saopštili su o kakvoj akciji je reč.

- Na osnovu međusobne saradnje i višemesečnog koordinisanog delovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europol, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namena, lišilo slobode M. K, bivšeg glavnog specijalnog tužioca, i Z. L, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja - saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Tada je objasnio i da se pretresa u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju.

Nešto kasnije oglasila se i Uprava policije, odakle su saopštili da su Katnić i Lazović uhapšeni u predmetu "Alfa".

U saopštenju UP piše da je taj predmet rezultat višemesečnog rada, međunarodne saradnje i koordinacije SDT-a sa nekoliko njihovih organizacionih jedinica, a posebno SPO.

- Današnja realizacija pomenutog predmeta je samo nastavak ranije započetih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i predstavlja kontinuitet aktivnosti u sveobuhvatnom reformskom procesu - kazali su iz policije.

Saslušanja

Katnić je oko 13 sati doveden u prostorije SPO, odakle su ga, sa lisicama na rukama, oko 22 sata odveli na saslušanje kod tužioca Šoškića. Lazović, čija imovina u Bijelom Polju je pretresana satima, u "limenku" je, takođe vezanih ruku, priveden oko 18.40 sati. On je kod tužioca odveden nekoliko minuta nakon 19 sati, a nepuna tri sata sata kasnije određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Advokat Piperović, rekao je da Lazović nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, ali da je u potpunosti negirao krivicu.

Tvrdi i da je u tom predmetu "mnogo toga tu čudno".

- Očekivao sam, posle ovoliko galame, da će to biti nešto krupno, mnogo dokazivo, egzaktno, mnogo lica, mnogo svega... Sad je to napravljeno u jednu priču na način koji, po meni, ne može da istrpi elementarni krivično-pravni osvrt - rekao je Piperović.

Lazovićev drugi branilac, advokat Stefan Jovanović, ocijenio je da "politika sad nastoji da direktno utiče i prikuplja političke poene pred možda neke nadolazeće političke krize" i pohvalio je reakciju VDT Milorada Markovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati