Hronika

[ Izvor: N1 ]

31. 10. 2023. 19:30 6

Nejasnoće u vezi sa žandarmom Vučkom

Visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko godinama se unazad dovodi u vezu sa kriminalnim grupama ali je, očigledno zaštićen od strane ovog sistema, smatra Milica Vojinović iz KRIK-a uz ocenu da postoji "taktika" da se nikakve informacije o njemu ne otkriju. Miloš Jovanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da politička volja kreira status pojedinih istražnih, a kasnije i krivičnih postupaka.

Podsećamo, KRIK je nedavno objavio da je došao do dokumenata, audio snimaka koji pokazuju da je Vučković bio šef najpre kriminalnoj grupi Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, a kasnije i klanu Veljka Belivuka. N1 je uputio zahtev MUP-u i tražio odgovore na pitanja da li je Vučković zaposlen u policiji, ako jeste na kojoj poziciji i da li je protiv njega pokrenut neki postupak nakon navoda iz KRIK-a, ali odgovora nema.

- Prosto to je još jedan pokazatelj i indicija da je on zaštićen od strane ovog sistema, od ljudi koji su moćniji. Verujem da tu postoji podrška sa višeg nivoa - rekla je Vojinović za N1.

Ističe da je potpuno jasno, i njegovim nadređenima, da bi trebalo preispitati Vučkovićeve veze i da ako postoji sumnja, on ne bi trebalo da radi ono što radi. Sledeći logičan potez, prema njenim rečima, bila bi provera od strane Sektora unutrašnje kontrole i drugih organa u policiji ako postoji sumnja da neko ne obavlja posao kako treba.

- To se za sada nije dogodilo, a MUP-u, odnosno policiji je teško da objasne zašto nisu ništa uradili. Deluje mi kao da je taktika da se nikakve informacije o njemu ne otkriju, da se sačeka da sve "utihne" ili dok ne odluče kako a da on ne snosi odgovornost - kaže ona.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Miloš Jovanović rekao je da, nažalost, ogroman broj informacija o radu policije ostaje tajna, iako na osnovu zahteva za pristup informacijama, treba da odgovore.

- Prema izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2022. godinu, MUP je, u odnosu na ostale državne institucije, lider po broju primljenih zahteva za pristup informacijama i uloženih žalbi. U 2022. godini bilo je ukupno 1142 zahteva upućenih MUP-u, dok je 302 žalbe podneto jer MUP nije odgovorio u zakonski predviđenom roku. Zapravo, MUP odgovara selektivno na zahteve, a to zavisi od strukture pitanja u zahtevu, odnosno da li odgovori na ta pitanja mogu da kompromituju rad MUP-a. Međutim, postoje primeri iz prakse gde i nakon odluke Poverenika po žalbi, MUP nije dostavio određene informacije - naveo je on.

Podsećamo, načelnik UKP Ninoslav Cmolić koji je u januaru na pitanje novinara Insajdera na kojoj funkciji je Nenad Vučković i da li je i dalje zaposlen - odgovor je bio da ne zna, ali da pretpostavlja da je u Žandarmeriji.

Komentar Cmiloća je, po oceni Jovanovića, sličan kao i odgovor Nebojše Stefanovića, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, na pitanje o fotografiji na kojoj su zagrljeni navijaju Nenad Vučković, Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk.

- Tada je Nebojša Stefanović odgovorio da nije nezakonito navijati. U tom smislu, odgovor Cmolića ne iznenađuje već održava kontinuitet u "mistifikaciji’ Vučkovića - navodi.

Jovanović kaže da je nakon najnovijeg otkrića KRIK-a, gde je objavljeno da je Vučković navodno upravljao huligansko-kriminalnom grupom Janjičari, usledilo prebacivanje odgovornosti ko je nadležan za ispitivanje Vučkovića o tim navodima - da li Javno tužilaštvo za organizovani kriminal ili Više javno tužilaštvo u Beogradu i da se na tome završila reakcija državnih institucija.

- Međutim, interesantna je reakcija Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon svedočenja Milana Isakova, inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije, u predmetu Jovanjica. Nepuna tri sata nakon njegovog svedočenja, protiv njega je podignut optužni predlog za zloupotrebu službenog položaja. Dakle, ovo ukazuje da postoje dvostruki aršini u radu institucija u Srbiji, odnosno da potencijalno politička volja kreira status pojedinih istražnih, a kasnije i krivičnih, postupaka - ističe Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati