Hronika

[ Izvor: KRIK ]

20. 12. 2023. 13:34 4

Tužilaštvo: Bez istrage protiv žandarma Vučkovića

Žandarm Nenad Vučković nije izvršio nijedno krivično delo u vezi sa organizovanim kriminalom i protiv njega neće biti pokrenuta istraga, rečeno je iz Javnog Tužilaštva za organizovani kriminal u odgovoru koji je prosleđen novinarima KRIK-a.

Tužilaštvo je navodne provere Vučkovićevih veza s kriminalnim grupama pokrenulo pošto je KRIK u oktobru objavio audio-snimak i detalje iz dokumenata koji su otkrili da je Vučković naređivao kriminalcima, organizovao ih i savetovao kako da se ponašaju u odnosima sa drugim kriminalnim grupama.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal tvrde da "nema osnova sumnje da je izvršeno krivično delo" iz oblasti organizovanog kriminala i da zbog toga nisu nadležni da dalje istražuju saradnju žandarma Vučkovića sa kriminalnim grupama.

Među dokazima koje je TOK, kako kažu, analaizirao i proverio je i audio-snimak na kom se čuje Vučković kako razgovara sa svojim saradnicima, govori o događajima iz podzemlja i daje im savete kako da se ponašaju u svetu kriminala. Iz Tužilaštva kažu da su utvrdili da Vučković nije prekršio zakon.

- Iz sadržine audio-snimka proizilazi da sagovornici razgovaraju o aktivnostima vezanim za obezbeđenje klubova, splavova i ugostiteljskih objekata - navodi Tužilaštvo u odgovoru KRIK-u i citira Vučkovićeve izjave o Veljku Belivuku u kojima kaže da Belivuk "neće dobro proći".

- Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, nije nadležno ni za ispitivanje eventualnih propusta u izvršavanju radnih obaveza lica za koje se u tekstu navodi da je policijski službenik Nenad Vučković - zaključuje Tužilaštvo u odgovoru.

Vučković je, podseća KRIK, u istom razgovoru izjavio da je grupa imala "celu policiju u rukama", ali i da je bio u kontaktu i sa drugim moćnim kriminalcima, između ostalog, sa članovima kriminalne grupe "Amerika". Ovo je uradio, kako je sam ispričao, da bi spasio jednog od svojih saradnika koji je ušao u sukob sa ozloglašenim šefom grupe "Amerika" Zoranom Jakšićem.

Neki od dokaza o saradnji Vučkovića sa kriminalcima, policiji i tužilaštvu poznati su još od 2013, kada je upoznao Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, kako je sam ispričao u iskazu kolegama policajcima, koji je takođe objavio KRIK.

Ovaj iskaz Vučković je dao 2019. godine povodom Stankovićevog ubistva i u njemu je priznao da je posle likvidacije uništio Stanovićeve mobilne telefone koji je trebalo da budu dokaz u daljoj istrazi ubistva.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je ranije saopštilo da Vučković nije kriv što je uništio potencijalne dokaze, jer mu iz policije nisu rekli da to ne sme da učini. Tužilaštvo nije uzelo u obzir da je Vučković i sam, kao pripadnik policije, to trebalo da zna.

Vučkovićevom ulogom u kriminalu neće se baviti ni Više tužilaštvo u Beogradu, odakle su ranije novinarima KRIK-a rekli da nisu nadležni da istražuju Vučkovića.

Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje nije odgovorilo na pitanja da li će ispitati Vučkovićeve veze s kriminalcima i da li će zbog toga snositi posledice na poslu. Nisu kazali ni da li će biti pokretan ikakav postupak zbog uništenja Stankovićevih telefona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati