Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 11. 2023. 18:37 2

Slučaj žandarma Vučka: Ćutanje nadležnih se nastavlja

Prošlo je više od mesec dana kako je KRIK objavio priču da je visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko bio šef huligansko-kriminalnoj grupi koju je najpre predvodio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk. Epiloga i dalje nema.

KRIK je 10. oktobra objavio priču da je Nenad Vučković Vučko bio šef grupi Aleksandra Stankovića, a zatim Veljka Belivuka.

Vučković je, prema skupljenim dokazima, kako je pisao KRIK, ovim kriminalcima godinama naređivao, pratio njihove aktivnosti, podučavao ih kako da se odnose prema pripadnicima drugih kriminalnih grupa, ali je i nekoliko dana nakon Stankovićevog ubistva uništio njegove telefone.

U audio-zapisu koji KRIK poseduje, Vučković tvrdi da je njegova grupa imala "celu policiju u rukama", dok mnoštvo drugih informacija pokazuje da su Vučkovićeve kolege iz policije i tužioci znali za njegovu povezanost sa kriminalom, ali da su to godinama ignorisali.

Iako je bio okružen kriminalcima koji su osumnjičeni za veliki broj teških krivičnih dela, protiv Vučkovića nikada nije podignuta optužnica, a nije ispitivan ni za dela za koja je morao da bude. Poput uništavanja telefona Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog, neposredno nakon što je ovaj ubijen.

- Kad sam mislio da smo najmoćniji bili, e, ustvari, tad smo već pali. Sve informacije, sve moguće, imaš celu policiju u rukama, ali najslabiji si… Najslabiji, kad misliš da si najmoćniji - istakao je pripadnik elitne policijske jedinice Žandarmerija Nenad Vučković zvani Vučko sredinom decembra 2018. godine obraćajući se okupljenim saradnicima.

Vučkovićev glavni štih u beogradskom podzemlju, kriminalac i šef huligana Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, ubijen je 2016. godine. Neko vreme nakon toga Vučković je nastavio da radi sa Stankovićevim naslednikom Veljkom Belivukom, ali su im se putevi razišli. Žandarma su počeli da napuštaju i drugi saradnici, te se ekipa polako osipala, piše KRIK.

Informacije koje su novinari prikupili otkrivaju ne samo da je Vučković godinama predvodio grupu kriminalaca, već i da su njegove kolege iz policije i tužioci znali za to, ali da nakon tih saznanja ipak ništa nisu preduzeli. Tako, recimo, na saslušanju u vezi sa ubistvom Stankovića, Vučković je kolegama iz policije priznao da mu je ubijeni kriminalac bio "jedan od najboljih drugara", kao i da je nakon ubistva uništio njegove mobilne telefone.

- Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade - priznao je Vučković, piše KRIK.

Šta su poručili iz TOK-a?

- Nakon što su telefoni koji su pripadali ubijenom Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi, vraćeni Nenadu Vučkoviću od strane policije, uz potvrdu o vraćenim predmetima, a bez napomene policije da je predmetne mobilne telefone potrebno čuvati do okončanja krivičnog postupka, njegovo raspolaganje tim telefonima, kao i njihovo uništenje ne predstavlja radnju izvršenja bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako je saopšteno, Više javno tužilaštvo u Beogradu je 21. oktobra 2016. godine dostavilo TOК-u na uvid i upoznavanje krivičnu prijavu beogradske policije, UКP - Odeljenje za uviđajno-operativne poslove NN lica zbog krivičnog dela teško ubistvo Aleksandra Stankovića.

Iz izveštaja o forenzičkom pregledu lica mesta, utvrđuje se da je policija pronašla dva mobilna telefona u putničkom vozilu marke "audi", u kojem je ubijen Stanković, dok je u krivičnoj prijavi navedeno da su lične stvari koje su zatečene kod njega i u njegovom vozilu, preuzete sa lica mesta od strane policije i da će se do predaje članovima porodice navedene stvari nalaziti u prostorijama "UКP 8. Odeljenja PU za grad Beograd".

VJT: Nismo nadležni

Više javno tužilaštvo u Beogradu navelo je za KRIK da ono nije nadležno za ispitivanje odnosa žandarma Nenada Vučkovića Vučka sa kriminalnim grupama, već da to treba da učini Tužilaštvo za organizovani kriminal.

U Višem beogradskom tužilaštvu smatraju da među novim dokazima o Vučkovićevoj saradnji sa kriminalcima koje je KRIK objavio nema krivičnih dela koja su u njihovoj nadležnosti.

Kako su naveli, ispitivanje Vučkovićeve uloge u svetu kriminala spada u nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), jer je ovo u vezi sa postupkom koji se vodi protiv Veljka Belivuka.

Vučić rekao "da se nije informisao"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon objavljivanja teksta da se nije informisao o navodnim vezama žandarma Nenada Vučkovića sa kriminalcima, jer je imao "pametnija posla".

- Nisam stigao da pročitam (tekst KRIK-a), ali ću pročitati, ispuniću i to svoje obećanje - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje N1.

Međutim, nije ga pročitao ni dve nedelje kasnije, 24. oktobra.

- Nisam stigao da pročitam. Radio sam mnogo sati dnevno i nisam odmarao. Ne znam o čemu govorite, ali znam jednu stvar - kad već pričate o korupciji i kriminalu, ja nisam prijavio i nemam nijedan račun u inostranstvu. Nikada se nisam bavio kriminalom. Hiljadu žandarma Vučka da nađete, nemaju ni milion evra prihoda, a ne milijardu evra - naveo je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati