Hronika

D. Ljutić

20. 07. 2023. 13:18 10

KUMOVSKI ZAGRLJAJ Vulin i škaljarski klan

Sjedinjene Američke Države su jasno poslale poruku Srbiji, da bilo koju radnju od navedenih u odluci o sankcijama, Aleksandar Vulin nikada, ne bi mogao svojevoljno da sprovodi. Tačnije, ne postoji ni promil šanse da se aktuelni šef BIA bavi bilo kakvom kriminalnom radnjom bez znanja i podrške vrha režima.

Rat kavačkog i škaljarskog klana je 2020. dostigao, sudeći po brojnim likvidacijama, ranjavanjima, sprečenim atentatima i nestancima, vrhunac. Zločini su se događali pred svedocima, usred dana, podmetane su bombe, a nisu se štedele ni slučajne žrtve. "Škaljarci" su pretrpeli značajne gubitke i ostali bez četvorice visokopozicioniranih članova. Zanimljivo je da se sve to dešavalo u vreme kad je prvi čovek srpske policije bio Aleksandar Vulin.

Podsetimo, rat kavačkog i škaljarskog klana traje od 2014, kada je iz Valensije nestao tovar s kokainom. Do tada jedinstveni klan pocepao se na dva i otpočeli su rat do istrebljenja. Čuvena objava rata mafiji od strane Srbije, rezultirala je utiskom da su se na meti srpske policije uglavnom nalazili pripadnici škaljarskog klana, od kojih su mnogi i likvidirani na ulicama Beograda. Sa druge strane, nesmetani, i po mnogim poznavaocima kriminalnih prilika, pospešivan rast "kavčana" na kraju je izrodio i klan Belivuk- Miljković, koji se sada tereti za najmonstruoznije zločine ikada počinjene na ovim prostorima.

Njihov, ali i progon "kavčana" otpočeo je upravo Vulinovim dolaskom na čelo MUP, dok je svaka priča o "škaljarcima" najednom nestala. Da njegove "škakljive" veze nisu isključene, svedoči i priča Darka Eleza. On je u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora, nakon čega je izručen Srbiji gde izdržava tu zatvorsku kaznu. Optužnica je teretila Eleza za organizovani kriminal u vezi s više teških krivičnih dela, među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva i pljačke transporta novca, počinjena od 2005. do 2009. godine.

Podsećanja radi, Elez je ranije optužio državnog tužioca Bosne i Hercegovine Dubravka Čamparu da je sa Aleksandrom Vulinom dogovorio njegovo izručenje BiH, kako bi "spasio" od krivičnog progona Vladimira Kovačevića Kovača. Kovačević je u javnosti poznat kao osuđivani vođa navijača FK Rad, ali i po fotografiji sa Beer festa, na kojoj pozira upravo sa tada ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom. Da veze sa mafijom nisu isključene, potvrđuje i najčuvenija afera ovog socijaliste - kapitalca o kupovini stana i izostanka dokaza o poreklu novca. Sve ovo navedeno, dilomatski je sročeno u američkoj odluci o sankcionisanju Vulina. 

Zato, licemerrno zvuči saopštenje u kome je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu saopštilo da će tražiti dodatne informacije koje se odnose na direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

- Uprava za sprečavanje pranja novca je potvrdila da tetka moje supruge Nataše postoji i da smo isplatili stan pre nego što sam postao funkcioner - naveo je u izjavi za medijie Vulin, još 2018. kao ministar odbrane, a sve povodom razvoja događaja u slučaju "Vulinova tetka". 

Sad je naše tužilaštvo u čudu...

Međutim, SAD je jasno poslala poruku Srbiji, da bilo koju radnju od navedenih u odluci o sankcijama, Vulin nikada, ne bi mogao svojevoljno da sprovodi. Tačnije, ne postoji ni promil šanse da se aktuelni šef BIA bavi bilo kakvom kriminalnom radnjom bez znanja i podrške vrha režima. Upravo je on bio jedan od prvih ministara koji je svojevremeno posetio najveću plantažu za proizvodnju marihuane - Jovanjicu. Mnogi u Srbiji i danas pamte situaciju, kada je kao ministar policije posetio svog mađarskog kolegu i kada je mađarski pas, obučen za pronalaženje narkotika, krenuo da laje i da se nervozno ponaša čim je "osetio" prisustvo Vulina u svojoj blizini. Amerikanci su upoznati i sa tim slučajem.

Ono što su Amerikanci dobrano apostrofirali, kako navode naši izvori, jeste i suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka. Naime, Belivuk se tokom iskaza osvrnuo i na tada ministra policije Aleksandra Vulina, te da nadležni nastoje da predstave da je od pada njihovog klana smanjena stopa kriminala. Istakao je da je, a kako tvrdi u iskazu, došlo do promene grupe koja sarađuje s državom.

- Za tih godinu dana postiglo se dosta, na primer, umesto nas koji smo sarađivali s državom, sada sarađuje "škaljarski klan". Uspelo se da sve istrage od kada je Vulin na mestu ministra policije protiv "škaljarskog klana" obustave - rekao je Belivuk.

Ovdašnje tužilaštvo je sve to zanemarilo. Ono preko "bare" nije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati