Hronika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

12. 04. 2023. 19:19 3

Spor tužilaca u CG zbog Belivuka i Miljkovića

Ministar pravde Crne Gore, Marko Kovač, saopštio je da će podneti predlog za razrešenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Lepe Medenice, ukoliko se utvrdi tačnost izjava tužilaca da je ona na njih vršila pritisak da puste policijace koji su ukinuli zabrane ulaska u Crnu Goru za državljane Srbije Marka Miljkovića i Veljka Belivuka.

Dvojica tužilaca su u Odboru Skupštine Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i upravu svedočila o pritiscima kojima su bili izloženi zbog namere da saslušaju dvojicu policajaca povodom ukidanja zabrane ulaska Miljkovića i Belivuka u Crnu Goru. Policajci su bili pritvoreni radi sprečavanja uticaja na svedoke.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da ga je svojevremeno Medenica, kao postupajućeg tužioca u predmetu hapšenja policijskih službenika u vezi ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru državljana Srbije Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, zvala tokom noći i saopštila mu da nezakonito postupa i da treba da pusti uhapšene policajce.

Tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), Nikola Boričić, rekao je u utorak u Odboru da mu je "pukla pogibija" od tog predmeta, te da ge je Medenica zvala da naredi Radonjiću da policajce pusti na slobodu, a pošto je to odbio, zvala ga je i tražila da Radonjiću oduzme taj predmet.

Medenica je saopštila da je Boričić izneo "notorne neistine", a delimično i državni tužilac Vukas Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj postupanja pravosudnih organa kod ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru u januaru 2021. članovima kriminalne grupe Belivuku i Miljkoviću.

Belivuk i Miljković su 2021. došli u Crnu Goru da bi bili na porodičnom slavlju Radoja Zvicera koji važi za vođu "kavačkog klana", rekao je u Odboru premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović.

Zabrana ulaska u Crnu Goru je skinuta krajem 2020. godine, a Belivuk i Miljković su boravili u Crnoj Gori deset dana u januaru 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji.

Tadašnji specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je ukidanje zabrane ulaska Belivuka i Miljkovića tražio "bezbednosni sektor u Srbiji" da bi pripadnici kriminalne grupe bili praćeni i u Crnoj Gori.

Belivuk je uhapšen u Srbiji početkom februara 2021. godine, zajedno sa još 19 osoba, a tereti se za najteža krivična dela, među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

U avgustu 2021. godine Specijalno državno tužilaštvo je podnelo krivične prijave protiv Belivuka i Miljkovića zbog više krivičnih dela, između ostalog osnivanja kriminalne organizacije i ubistva dve osobe 2020. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati