Hronika

[ Izvor: NIN ]

02. 10. 2021. 09:36 11

Kampanja za legalizaciju: Кoluvija otišao iz ćelije, kuda će Jovanjica?

Akcija hapšenja i postupak protiv glavnih i odgovornih za plantažu marihuane, sve više liči na sportski ribolov. Uhvatiš, pokažeš i pustiš nazad, u mutnu vodu. Nakon što su na slobodu pušteni svi njegovi saradnici, u kućnom pritvoru, sa nanogvicom, našao se i vlasnik imanja - Predrag Кoluvija. Ostaje pitanje - zbog čega se institucije u Srbiji bave isključivo sitnom ribom i da li krupni ulovi, poput državnih funkcionera i službenika iz MUP, BIA i VBA, uopšte imaju smisla, nakon otvaranja ćelija svima koji su učestvovali u uzgoju marihuane na najvećoj plantaži u Srbiji?

U kom će smeru sudski predmeti "Jovanjica jedan" i "Jovanjica dva"? Lisice su spale sa ruku svih čiji su prsti umešani, a u slučaju Кoluvije, samo mu je ostala nanogvica. Od dvadeset optuženih, dvoje je u bekstvu, a ostali van pritvorskih ćelija. Predrag Кoluvija, prvooptuženi za uzgoj marihuane i vlasnik kompanije Jovanjica, od novembra 2019. godine bio je u pritvoru zgrade Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Da li se njegovim premeštanjem u porodični dom, zapravo i oba sudska predmeta premeštaju u vremensku kapsulu, čime će se čitav proces usporiti, a javnost se za nekoliko godina pitati "šta to beše Jovanjica"?

Više puta se tužilac za organizovani kriminal Saša Drecun obraćao sudiji Zoranu Ganiću upozoravajući ga na opstrukciju suđenja: "Dinamika suđenja zavisi isključivo od aktera... odnosno odbrane... Protivim se da se jedan za drugim optuženi puštaju iz pritvora… Manevarski prostor okrivljenih i odbrane je sužen samo kada je reč o pritvorskom predmetu."

Govorio je tužilac Drecun i da je primetno da se u predmetu "Jovanjica jedan", kojim su obuhvaćeni najbliži Кoluvijini saradnici, a koji su i najduže bili u pritvoru, ročišta redovno održavaju. Međutim, kada je reč o "Jovanjici dva", koja obuhvata Кoluvijin "prsten zaštite", pripadnike MUP, BIA i VOA, koji su u pritvoru bili tek oko dva meseca, već pola godine ne počinje ni suđenje. Ni pripremna ročišta ne uspevaju da se održe.

"Evidentno se vrši opstrukcija u 'Jovanjici dva', jer nema pritvora. Može da se pretpostavi, zapravo, očigledno je, da će i 'Jovanjica jedan' krenuti tim putem" rekao je tužilac Drecun tokom jednog od poslednjih obraćanja u sudnici i zatražio spajanje oba predmeta. Međutim, sudija Ganić, iako je po Zakoniku o krivičnopravnom postupku mogao to da učini, ipak je rešio da tu odluku prepusti sudskom veću, koje će je doneti tek kada se održe pripremna ročišta za "Jovanjicu dva".

Postavlja se pitanje i da li će Кoluvija posle pritvora krenuti putem kojim je već išao kada su u pitanju optužnice protiv njega u Nemačkoj i Italiji. Tužilac je tražio da se putem međunarodne pravne pomoći proveri da li su tačne informacije da je Кoluvija svaki put po izlasku iz pritvora, u inostranstvu, bežao iz zemlje u kojoj je pozvan pred sud.

Naveo je tužilac i primer opstrukcije suđenja u Novom Sadu. Naime, u tom gradu se pred Osnovnim sudom Кoluviji od 2019. godine sudi zato što je kivi iz Grčke, kao domaći, izvozio u Rusiju, pritom lažirajući dokumentaciju Ministarstva poljoprivrede. Predrag Кoluvija je zbog te tužbe angažovao troje branilaca. I upravo zbog nedolaska branilaca, do sada je u okviru tog suđenja održano tek jedno ročište, a devet puta je odloženo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati