Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija/RSE ]

13. 03. 2024. 16:37 3

Ruska banka koja se tuži sa "Jovanjicom" profitirala na ratu u Ukrajini

Firme Kominvex, Soha info, Goodforwarding i Avio Chem, koje su pod sankcijama, imaju račune u API banci - privatnoj banci iz Srbije sa vlasništvom ruskog porekla, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE). API banka je, inače, poverilac preduzeća "Jovanjica", kojem je odobrila dva kredita ukupne vrednosti oko 1,2 milion evra.

Kako je Nova ekonomija otkrila, kompanije u vlasništvu Predraga Koluvije tužile su API banku jer je pokrenula prevremenu naplatu ovih kredita, a suđenje je početkom godine vraćeno na početak. Radio Slobodna Evropa podseća da su Kominvex, Soha info i Goodforwarding pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od februara, dok je firma Avio Chem pod sankcijama Velike Britanije od decembra 2023.

RSE je ranije pisao da su ove četiri firme iz Srbije, zaobilazeći zapadne sankcije, zaradile milione od izvoza u Rusiju. Svi dinarski i devizni računi koje ove firme imaju u API banci, otvoreni su nakon što je u februaru 2022. otpočela ruska invazija na Ukrajinu, a Zapad uveo sankcije Rusiji kojima se zvanični Beograd nije priključio, piše RSE. API banka zaradila je oko 2,2 miliona evra u 2022. godini, pokazuje finansijski izveštaj u bazi Agencije za privredne registre Srbije, koji je analizirao RSE.

U prvih devet meseci 2023, prema poslednjim podacima koje je dostavila Narodnoj banci Srbije, API banka je zabeležila dobitak od preko šest miliona evra, navodi RSE.

API Banka nastala je 2018. godine, kada je rusku VTB Banku u Srbiji kupila firma AZRS Invest, čiji je jedini vlasnik Rus Andrej Šljahovoj. U to vreme VTB Banka je uveliko bila pod sankcijama Zapada, a njeno rukovodstvo je krajem 2017. najavilo prodaju manjih ili neprofitabilnih filijala u inostranstvu.

O samom Šljahovoju na sajtu API Banke piše da je doktor ekonomskih nauka sa gotovo tridesetogodišnjim bankarskim iskustvom, koji je osnovao banku u sopstvenom vlasništvu, a koja je kasnije prodata i pripojena većem bankarskom sistemu.

Navodi se i da je "uspešno vodio proces preuzimanja i razvoja drugih banaka na teritoriji Ruske Federacije“, kao i da je u Rusiji dobio brojna državna priznanja, "uključujući titulu Počasnog ekonomiste Ruske Federacije koju dodeljuje ruski Predsednik“.

Kao vlasnik AZRS Investa, u Agenciji za privredne registre najpre je bio upisan kao državljanin Rusije, ali je 2022. godine tražio promenu i upisan je sa pasošem Grenade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati