Hronika

Direktno.rs

26. 11. 2019. 14:30 1

MUP KASNI 11 DANA Na plantaži otkriveno više od 4,6 tona droge, uhapšeno devet lica

Nakon što je slučaj o plantaži marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu "Jovanjica" uzburkao javnost i našim pitanjem "šta se krije", MUP je danas, 11 dana kasnije dao odgovore na više pitanja, sa sve snimkom plantaže.

Posle pisanja portala Direktno.rs da otkrivanje plantaže marihuane na 12 hektara poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", koje se bavi proizvodnjom organske hrane, nije najvažnija vest za MUP, danas je reagovalo ovo ministarstvo saopštenjem, kao i direktor policije Vladimir Rebić, 11 dana od akcije.

Potvrđeno je pisanje Birn da je vlasnik Jovanjice imao lažnu legitimaciju i značku policije, rotaciju u aotomobilu, ali ne i da je slučajno otkriven tokom bahate vožnje na auto-putu.

Pronađena droga vrednosti do dva miliona evra

Dakle, napisano je da je policija u blizini Stare Pazove pronašla 649.4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku iste droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma. To bi prema nezvaničnim saznanjima,  na ulici vredelo između 3,5 i četiri miliona evra, u zavisnosti od kvaliteta narkotika.

- Zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, uhapšen je P. K, odgovorno lice firme "Jovanjica" u čijem vlasništvu je pomenuto poljoprivredno dobro, a koji se sumnjiči da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane - saopštili su oni.

Takođe, iz MUP su naveli su i inicijale osoba koje su uhapšene u toj akciji, a koji su svi zaposleni u firmi "Jovanjica". Ali zašto je ranije komuniciran štur izveštaj, bez fotografija ili posete ministra Nebojše Stefanovića, nije objašnjeno.

- Zbog istog krivičnog dela, a kao članovi grupe, uhapšeni su M. Z. (1980), Ž. V. (1964), H. S. (1982), J. B. (1976), Ž. P. (1994), B. V. (1984), M. B. (1982) i H. P. (1979), dok je policija za još jednom osobom raspisala potragu i za njom se intenzivno traga. Svi uhapšeni, nalaze se u pritvoru, koji im je određen od strane nadležnog suda - rekli su u MUP-u.

U saopštenju stoji da je protiv osumnjičenog vlasnika P. K (prim. aut. Predrag Koluvija) podneta je i krivična prijave zbog sumnje da je izvršio krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

- Naime, policija je kod njega, prilikom zaustavljanja vozila u kojem se nalazio, pronašla falsifikovanu službenu legitimaciju, dok je protiv vozača automobila podneta prekršajna prijava jer je vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom - naveli su.

Dodali su da su prilikom pretresa prostorija firme "Jovanjica" pronađeni i jedan pištolj i revolver, zbog čega će protiv P.K. biti podneta i krivična prijava zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Reagovanje Rebića

Nakon toga danas reaguje direktor policije Vladimir Rebić, koji kaže da su pripadnici MUP-a su prilikom ove zaplene preduzeli sve mere i radnje po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i svoj posao su obavili profesionalno i u skladu sa zakonom, kao što to uvek čine.

- Nažalost, zbog neodgovornosti pojedinih političara morali su da se suočavaju i sa raznoraznim neistinama, počev od toga da su policajci obezbeđivali proizvodnju marihuane pa nadalje, i to sve usred sprovođenja istrage po nalogu Tužilaštva, što je istu moglo da ugrozi. Podsetio bih iste da pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti svih građana Srbije i da od pokušaja njihove diskreditacije jedinu korist mogu imati kriminalci - poručio je Rebić.

Šta je isprovociralo "slučaj Jovanjica"

O slučaju "Jovanjica" govorio je i bivši načelnik Generalštaba vojske Srbije Zdravko Ponoš, koji je između ostalog, istakao da je policija na neki način umalo prećutala pronalaženje plantaže marihuane.

- Ljudi koji su to našli su pripadnici Četvrtog odeljenja beogradskog UKP-a koji se bave borbom protiv narkotika. Na svu sreću, to odeljenje vodi jedan vrlo vispren i odlučan policajac, sin nekadašnjeg generala Sente. Igrom slučaja, natrčali su na čoveka koji vodi tu plantažu, koji ima službenu legitimaciju MUP-a i koji je bio bahat na putu. Otkrije se plantaža od 12 hektara marihuane, ministar policije ne ode da se uslika kada je to otkriveno nego se stvar gura pod tepih - konstatovao je Ponoš. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati