Hronika

M. Živković

25. 11. 2019. 20:00 0

ŠTA SE KRIJE? Slučaj plantaže marihuane od 12 hektara nije najvažnija vest za MUP

Pripadnici Odeljenja za narkotike beogradske policije nedavno su otkrili plantaže marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu "Jovanjica", koje se bavi proizvodnjom organske hrane. Imajući u vidu da je uzgajivač prilikom hapšenja kod sebe imao legitimaciju MUP-a, a da se MUP oglasio oskudnim saopštenjem, dok je istog dana akcenat stavljen na hapšenje Mladena Novakovića Tocila, postavlje se pitanje da li je i zašto ovaj slučaj umalo završio "pod tepihom".

Na slučaj "Jovanjica" podsetio je i bivši načelnik Generalštaba vojske Srbije Zdravko Ponoš, gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na "Novoj S". Ponoš je, između ostalog, istakao da mu je za oko zapalo to što policija na neki način umalo prećutala pronalaženje plantaže marihuane na poljoprivrednom dobru Jovanjica pokraj Stare Pazove, koje je javnosti je poznato kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji.

- Pažnju mi je privuklo otkriće plantaže marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica". "Jovanjica" je dobijala podsticaj od ove države, a to gazdinstvo su obilazili ministar Vulin i još neki visoki funkcioneri SNS-a. Ne verujem da su oni sadili marihuanu. Bar se nadam da nisu. Ali, očigledno da se ovaj režim, osim kontrole tržišta narkotika, malo posvetio i proizvodnji - rekao je Ponoš i dodao:

- Ljudi koji su to našli su pripadnici Četvrtog odeljenja beogradskog UKP-a koji se bave borbom protiv narkotika. Na svu sreću, to odeljenje vodi jedan vrlo vispren i odlučan policajac, sin nekadašnjeg generala Sente. Igrom slučaja, natrčali su na čoveka koji vodi tu plantažu, koji ima službenu legitimaciju MUP-a i koji je bio bahat na putu. Da li je lažna ili prava, ne zna se. Otkrije se plantaža od 12 hektara marihuane, ministar policije ne ode da se uslika kada je to otkriveno nego se stvar gura pod tepih - konstatovao je Ponoš.

Vest o otkriću 12 hektara plantaže marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica osvanula je pre nekoliko dana, a prema navodima medija, otkrivena je sasvim slučajno. 

Dvojica uzgajivača plantaže vozili su auto-putem bahato i tokom preticanja koristili policijsku sirenu i rotaciju. Na njihovu žalost, prema pisanju BIRN-a, u vozilu koje su pretekli bili su najviši inspektori policije i to baš iz Odeljenja za narkotike beogradske policije, među kojima i načelnik ovog odeljenja Slobodan Milenković, za kog je Ponoš naveo da je sin generala Sente.

Po izlasku iz automobila, prema navodima, suvozač iz "audija" pokazao je policijsku legitimaciju (čiji je izgled veran originalnoj policijskoj "znački"). Nakon provere na licu mesta, utvrđeno je da legitimacija ne postoji u sistemu i da je reč o lažnom dokumentu. 

Tako je do otkrivanja plantaže marihuane u staklenicima gazdinstva Jovanjica iz Stare Pazove potpuno slučajno.

Ukupno devet osoba, uključujući i dvojicu koji su bili u "audiju", uhapšeni su zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.  Prema navodima BIRN-a, u pitanju su P.К, Z.M, V.Ž, P. Ž, P.H, S.H, V. B, B. J. i B.M.

Zašto je MUP prećutao pronalaženje plantaže marihuane?

Međutim, s obzirom na to da je MUP maltene prećutao ovo otkriće, proizilazi pitanje zašto činjenica o otkriću plantaže marihuane nije bila vredna saznanja javnosti.

- Policajci na poljoprivrednom dobru u okolini Stare Pazove preduzimaju zakonom predviđene mere i radnje po nalogu tužilaštva. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obavljaju svoj posao profesionalno, a za sve ostale informacije u vezi ovog slučaja zainteresovani se mogu obratiti nadležnom tužilaštvu - naveo je MUP u dopisu koji je nazvao "Reagovanje, Stara Pazova".

Imajući u vidu da se MUP, pa i sam ministar Nebojša Stefanović, redovno hvale policijskim akcijama, zaplenama i otkrićem droge i švercera, ovaj slučaj ostao je skoro bez odjeka u javnosti. Niti su stigle fotografije, ni video snimci, a ni sam ministar nije se pohvalio dobro obavljenim poslom Odeljenja za narkotike beogradske policije.

Sa druge strane, istog dana je uhapšen Mladen Novaković Tocilo iz okoline Mladenovca zbog sumnje da je organizovao narko-grupu koja je drogom snabdevala Srbiju, i od koje je do sada zaplenjeno 77 kilograma heroina i 200 grama kokaina, pa su mnogi posumnjali, a pojedini mediji i pisali, da tim hapšenjem želi da se skrene pažnja sa slučaja "Jovanjica".

Na pitanja Direktno.rs zašto MUP nije detaljnije izvestio o plantažama marihuane na gazdinstvu "Jovanjica", već je dato kratko saopštenje bez fotografija i video snimaka i zašto se ministar Nebojša Stefanović nije lično oglasio ovim povodom, niti je obišao to mesto gde je plantaža otkrivena, iz MUP-a se nisu oglasili.

Šta je Jovanjica i čime se bavi?

Ova firma je za svega pet godina postala najveći proizvođač i distributer organske hrane u Srbiji. Njihovi proizvodi se prodaju u svim trgovinskim lancima, uskoro započinju kućnu dostavu, a kako su pisali mediji pod njihovim brendom prodaju se voće, povrće, bilje i žitarice nekoliko stotina proizvođača iz sela širom Srbije.

Firma Jovanjica, prema pisanju medija, učestvovala je i u projektu koji je realizovao Grad Beograd gde je raspisan konkurs za davanje oko 5.000 hektara gradske zemlje na korišćenje, a 2015. godine tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin učestvovao je i u berbi povrtarskih kultura na ovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati