Društvo i ekonomija
13. 12. 2025. 11:03 2
Dogodine NEĆE BITI srpskog kupusa?
Zima se kod nas ne može zamisliti bez kiselog kupusa, u protivnom kako bi uživali u ukusu ukrčkane sarme i dobro zapečenog podvarka. Mnogi su ga već stavili u burad, a ima i onih koji ovih dana obilaze pijace ili idu direktno kod proizvođača u kuću ili na njivu da izaberu glavice i količinu koje njima odgovaraju.
Ovog sezonskog povrća ima u ponudi, proizvođači kažu da je dobro rodio uprkos suši, kvalitet je odličan zahvaljujući navodnjavanju i dobrim i pravovremenim agrotehničkim merama. Ali je cena niska. I dok to raduje kupce, s druge strane zadaje proizvođačima glavobolju.
Ivan Vujičić iz sela Glušci kupus ima na površini od 50 ari. Rod je odličan ali kako nam je objasnio cena je niska i ne pokriva troškove proizvodnje.
- Bilo je dosta ulaganja, najviše u zalivanje, a i danas radnike plaćam da seku kupus, satnica košta 500 dinara. Na pijaci košta 25 do 30 dinara, a otkupna cena na veliko je toliko niska da se ne isplati seći ga. Ima puno nakupaca - rekao je ovaj poljoprivrednik napominjujući da bi cena od 45 do 50 dinara tek pokrila troškove proizvodnje.Vujičiću je na njivi ostalo još oko šest tona kupusa, ali ako ga ovih dana ne proda moraće da ga zaore, i zato je sad siguran da dogodine neće saditi ovo povrće. Ivan Lehotski iz Bačkog Petrovca kaže da je ponuda ove jeseni velika, mnogo ga je na njivama ali i u baštama, a potražnja je mala. On je zasadio kupus na 2,5 jutra, odlično ga je odnegovao, ali i potrošio dosta novaca, a sada kada treba da povrati uloženo to nije moguće jer je cena od 30 dinara niska.
- Prošla godina je za proizvođače bila dobra ali ova nije. Gotovo sav kupus mi je još uvek na njivi, da bar nađem ozbiljnog kupca i pokrijem troškove ali bojim se da ću biti u minusu - kaže Ivan i dodaje da će do naredne sezone dobro razmisliti da li će ponovo saditi ovo povrće, a možda će se kako kaže rukovoditi i onom starom, gde si izgubio tu i traži - navodi Lehotski.
Komentari 2
ostavi komentar