Društvo i ekonomija
10. 04. 2025. 13:31 0
JAGANJCI SU UTIHNULI Nema poskupljenja pred Vaskrs?
Uskršnja trpeza ne može se zamisliti bez mesa, a trenutno stanje na tržištu je tako da zbog dovoljne ponude ne preti nestašica ni u pečenjarama, ni u mesarama i trgovinama. Ne očekuje se, takođe, da će cene pečenja i svežeg mesa ići na gore uoči velikog praznika.Kilogram žive mere jaganjaca kreće se od 550 do 600 dinara i ta cena neće se menjati u narednom periodu kada potražnja pred Vaskrs bude povećana. U novosadskim mesarama kilogram jagnjetine kreće se oko 1.400 dinara, a ovčetine oko 850 dinara.
Po izveštajima sa stočnih pijaca, cene “žive vage” prasadi se nakon perioda stagnacije i niskog nivoa, sada ustalila u opsegu od 350 do 400 dinara za kilogram sa tendencijom daljeg, ali ne drastičnog rasta, tako da će, po procenama, uoči Uskrsa stići do maksimalnih 450 dinara za kilogram.
Što se tiče jagnjadi, izveštaji sa stočnih pijaca pokazuju rasta cene ali vrednost “žive vage” varira u zavisnosti od regiona. Najčešća iznosi u rasponu od 500 do 550 dinara za kilogram, a procene su da će do najvećeg hrišćanskog praznika cena “žive vage” jagnjadi dostići i 600 dinara za kilogram.Dok su cene žive stoke u Srbiji u poslednjem periodu varirale, one se u pečenjarama “drže” stabilno. Tako kilogram prasećeg pečenja u unutrašnjosti Srbije košta između 2.000 i 2.600, dok se kilogram jagnjećeg pečenja prodaje u rasponu od 2.600 do 3.800 dinara za kilogram. Tradicionalno na području Beograda cene pečenja su više, pa se praseće prodaje od 2.100 do 2.800 dinara po kilogramu, a jagnjeće po cenama od 2.800 do 4.000 dinara za kilogram.
Komentari 0
ostavi komentar