Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

22. 10. 2024. 07:00 0

Dogovorila kredit u banci, a onda je usledio ŠOK

Osiguranje otplate kredita objektivno pokriva više rizika u odnosu na jednostavnije polise osiguranja života ili nezgode, pa je i kamatna stopa niža. Međutim, to ni na koji način nije diskriminacija već prudencijalno upravljanje rizicima koje smo kao banka u obavezi da sprovodimo, odgovorili su iz banke.

Kad dižeš kredit u banci, logično je da ti na uslove, recimo, utiče visina plate, no šta kad od banke primiš elektronsku poštu u kojoj ti menjaju ranije dogovorenu kamatnu stopu jer su tek naknadno saznali da imaš dijabetes?

S takvim se slučajem susrela naša čitateljka koja je u banci dogovarala stambeni kredit od 180.000 evra s rokom otplate 25 godina.

Kaže kako je s bankom, kao dugogodišnja klijentkinja, ispregovarala povoljniju kamatnu stopu – umesto 3.6 ponudili su joj stopu od 3.3 odsto, a tik pre potpisivanja kredita, iz banke je primila mejl u kom su joj dostavili upitnik Wiener osiguranja čije je ispunjavanje bilo preduslov za polisu osiguranja otplate.

- U tom upitniku je bilo raznih pitanja, a između ostalog trebalo je odgovoriti bolujem li od neke od 13 nabrojanih vrsta bolesti, među kojima je bio i "dijabetes na insulinu". Zanimljivo, upitnik je unapred bio ispunjen i ja sam zapravo samo morala da potpišem, ali kako zaista bolujem od dijabetesa, zaokružila sam tu bolest verujući da će mi uticati na visinu polise, ali nisam očekivala ono što se kasnije dogodilo - kazala nam je.

Novi sastanci

Ukratko, nakon što je banci vratila ispunjeni upitnik, stigao je odgovor sa sledećim informacijama:

- Zbog Vašeg odgovora na 13. pitanje "DA", nemate uslove na osiguranje otplate kredita. Molim Vas da nam se javite za sastanak kako bismo se dogovorili o drugoj vrsti polise osiguranja, a samim time se menja i kamata po kreditu - pisalo je u mejlu koji ju je šokirao.

Usledili su novi sastanci i pregovaranje, a naša je čitateljka je na kraju upornošću uspela ishoditi prethodno ugovorenu kamatnu stopu, ali uz promenu vrste kolaterala te uz naknadno smanjenu glavnicu za tri hiljade evra.

- Ipak, pitam se što je sa svima onima koji nisu bili tako uporni? Osim toga, najviše me razljutila činjenica da je banka sve vreme tvrdila kako visinu kamatne stope po kreditima ne temelji na zdravstvenom stanju kao i da se upitnik o zdravstvenom stanju ispunjava isključivo u svrhu ugovaranja polise osiguranja, a ne ugovora o kreditu. Iz mog je slučaja, naime, jasno kako to nije tačno - tvrdi čitateljka.

Banku su zamolili da prokomentariše slučaj, ali je rečeno kako zbog bankarske tajne mogu govoriti tek načelno, nikako o konkretnom slučaju.

Ukratko, tvrde otprilike slično što su tvrdili i korisnici – da visina kamatnih stopa po bilo kom kreditnom proizvodu kod njih ne zavisi o zdravstvenom stanju korisnika te da između, kao i da između te dve stvari nema korelacije.

Polisa osiguranja

- Visina kamatnih stopa različita je za različite modele kredita, a zavisi od instrumenata osiguranja, roku otplate, proceni kamatnog rizika i poslovnom odnosu klijenta s bankom - kazali su i objasnili kako banka u ponudi ima nekoliko modela kredita – standardni kredit, stambeni EKO kredit i kredit uz osiguranje otplate kod kojih se kamatne stope kreću od 3.65 do 4.30 odsto.

Uslov za stambeni kredit uz osiguranje otplate je ugovaranje polise osiguranja koje, pored pokrića smrti usred nezgode ili bolesti, pokriva i rizike bolovanja duže od 45 dana, otkaza i trajne nesposobnosti.

Da bi se sklopila polisa, ispunjava se upitnik koji između ostalog obuhvata i zdravstveno stanje osigurane osobe, a osiguratelj sam donosi odluku hoće li preuzeti otplatu kredita za korisnika u slučaju ostvarenja osiguranog slučaja.

- Iz perspektive banke, osiguranje otplate kredita objektivno pokriva više rizika u odnosu na jednostavnije polise osiguranja života ili nezgode pa je i kamatna stopa niža. Međutim, to ni na koji način nije diskriminacija već prudencijalno upravljanje rizicima koje smo kao banka u obavezi da sprovodimo - poručili su iz banke.

Čitateljka se s objašnjenjem ne miri – smatra da su osobe s dijabetesom u nepovoljnijoj situaciji i da je pojašnjenje kako kamatna stopa nema veze sa zdravstvenim stanjem netačna.

A u celoj priči najviše kriva ona sama - jer je bila iskrena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati