Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 10. 2024. 09:42 7

Narod guraju u sukobe, a druže se na jahtama: Sve veze Srpske liste i kosovskih vlasti

Snimci razgovora i prepiska između visokih funkcionera Srpske liste i najbližih ljudi kosovskog premijera Aljbina Kurtija još jednom su ogolili istinu o saradnji "ljutih protivnika" i to u jeku jedne od najvećih kriza koje pogađa Srbe na Kosovu. Od dogovora na jahti, do telefonskih razgovora, preko prepisaka u kojima se pominje "drugar sa Kopanika" - čini se da je saradnja naše vlasti, odnosno njenih predstavnika sa izaslanicima kosovske vlade bila veoma aktivna, dok su se građani zamajavali zapaljivim narativima o neprijateljstvu.

Već godinu dana u više navrata prištinski mediji objavljivali su razgovore između visokog funkcionera Srpske liste Slavka Simića i Mimoze Kusari-Ljilje, šefice poslaničke grupe stranke Samoopredeljenje, čiji je lider kosovski premijer Aljbin Kurti.

Objavljeni snimci otvorili su Pandorinu kutiju i izazvali "eksplozije nazadovljstva" najpre u opozicionim redovima u Prištini, ali i još jednom postavili pitanje - šta se dešava iza zatvorenih vrata dok nas političari sa obe strane plaše ratom.

"Pet puta si se čula sa Milanom"

U julu prošle godine, poput medijske bombe u kosovskoj javnosti odjeknuo je snimak na kom se čuje razgovor Kusari-Ljilje i Slavka Simića. Tokom tih razgovora, slušalicu u ruke uzimao je i Milan Radoičić.

U opuštenoj atmosferi uz kafu, njih dvoje razmenjuju informacije u kojima je glavna ličnost Milan Radoičić, sa kojim je, prema onom što se čuje na snimku, više puta Kusari-Ljilja direktno razgovarala, tačnije pet puta. Jedan od dužih razgovara ticao se struje na severu Kosova.

- Čovek nije destruktivni element - rekao je Simić za svog šefa u tom razgovoru.

Štaviše, on za Radoičića potvrđuje da je glavni, a ne šef Srpske liste i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Kako sam svedoči, njegova uloga je nezamenljiva još od izbora 2013. godine, do dotadašnjih uklanjanja barikada.

U nastavku kasnije objavljenih razgovara saznalo se se da se Kusari-Ljilja pet puta čula sa Milanom Radoičićem, ali i da je Simić od nje tražio da Srpska lista i kosovska vlada imaju partnerski odnos.

Pokušaji demantija Kusari-Ljilje nakon što su snimci završavali u javnosti išli su od toga da se Radoičićem nikada nije čula do toga da su se čuli kada je on bio u bekstvu i to na albanskom.

"Drugar sa Kopanika"

Nakon snimaka objavljenih razgovora između nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja Mimoze Kusari-Ljilje, objavljena je i prepiska između Slavka Simića iz Srpske liste i Kusari-Ljilje. Simić je bio posrednik i prethodnih razgovora.

U pomenutoj prepisci, Simić poziva Kusari-Ljilju da dođe na Kopanik, na šta mu onda odgovara "Kad rešimo struju u Sever". U drugim prepiskama, Simića i Kusari Ljilje, Simić navodi i da je bio kod „drugara na Kopaoniku“ koji im je preneo koronu, pa ne mogu da dođu na skupštinsku sednicu. Takođe, Simić navodi i da je dobio zeleno svetlo da se vidi sa premijerom, ne pominjući direktno Kurtija. Ove poruke razmenjivane su tokom 2022. godine.

Slučaj "Jahta"

Fotografija do koje je 2019. godine došao KRIK prikazala je tajni susret poznatog kosovskog biznismena i lobiste Bedžeta Pacolija i uticajnog čoveka srpskog podzemlja Milana Radoičića, osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Sa njima je bio i Goran Rakić.

Kako je tada novinarima objasnio izvor koji je dostavio fotografiju, sastanak na jahti dogodio se u leto 2017. godine, a Pacoli je ubrzo nakon toga napravio iznenađujući preokret - napustio je dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Pacoli se tada branio da je do susreta došlo slučajno.

Odnos Radoičića i Haradinaja - koalicija

Političar i lider ozloglašene "Oslobodilčake vojske Kosova" Hašim Tači u više navrata označavao je nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kao prijatelja Milana Radoičića.

- Uveravam vas da sam upoznao gospodina Radočića dok je bio zajedno sa predsednikom Hašimom Tačijem u njegovoj kancelariji. Nemam razloga to da krijem. Kada sretnem nekoga, ispružim ruku i upoznam se, zašto bih to krio. Proveli smo više od dva sata u Tačijevoj kancelariji zajedno sa drugim predstavnicima države - rekao je Haradinaj komentarišuće neke od navoda o njegvom prijateljstvu sa Radoičićem.

Haradinaj je potvrdio da se i kasnije nasamo u nekoliko navrata sastajao sa Radoičićem nakon što je izbran za zamenika predsednika Srpske liste, koja je, inače bila partner u koalicionoj prištinskoj vladi u to vreme.

Srbi žrtve ovakve saradnje

Komentarišući odnos beogradske vlasti sa kosovskim zvaničnicima, lider stranke SRCE Zdravko Ponoš, u izjavi za Novu kaže da je život kakav sada žive Srbi na KiM - rezultat saradnje dve strane na nivou susreta iza očiju javnosti.

- Život Srba na KiM je rezultat saradnje kvazipolitičke vrhuške Srba na KiM koja je ujedno bila i kriminalna, sa vlastima u Prištini, koje su takođe isprepletane kriminalnom - kaže Ponoš.

Dodaje da njihov odnos ne zbunjuje, i još jednom podvlači da su žrtve Srbi na KiM.

- Srbi na KiM su prepušteni sami sebi, izigrani, zloupotrebljeni…U Banjskoj i u svemu drugom. Žive posledice takve zloupotrebe i kroz Srpsku listu i kroz sve ono što su radili militantni eksponenti te političke opcije koja se zove Srpska lista - zaključuje Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati